Hoe het misgaat na gezinshereniging van Eritrese vluchtelingen

'Veilig Thuis? Nooit van gehoord'

De vluchtelingen die de afgelopen vijf jaar naar Nederland kwamen zijn over het algemeen gesetteld. Ze hebben een woning in de gemeente, hun vrouwen en kinderen zijn overgekomen uit het land van herkomst. Maar leven ze nog lang en gelukkig?

Argos kreeg signalen van grootschalig huiselijk geweld binnen Eritrese vluchtelingengezinnen. Eritrese vrouwen die via gezinshereniging naar Nederland komen en door hun man worden mishandeld, weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp.  Ze spreken geen Nederland of Engels, kennen organisaties als Veilig Thuis niet, vertrouwen de politie niet en hebben vaak geen recht op een tolk. Argos volgde enkele maanden de Eritrese hulpverleenster Betty Teklemariam en stuitte op heftige gevallen van huiselijk geweld. Zware lichamelijke mishandeling, verkrachting, kindermishandeling. Als deze vrouwen uiteindelijk toch bij de politie of een hulpverleningsorganisatie terecht komen, weten die er niet goed raad mee.

In de uitzending reageren de politie en Vluchtelingenwerk Nederland op de bevindingen van Argos.

Minister Wouter Koolmees, die in het kabinet ook verantwoordelijk is voor integratie, gaf alvast de volgende reactie: "Dit is een verschrikkelijke situatie voor de vrouwen die dit overkomt. Probleem is dat deze vrouwen niet altijd voldoende in beeld zijn bij de betrokken instanties." Ook kondigt de minister verbetermaatregelen aan. "Het gaat hier om huiselijk geweld; dat ligt op het terrein van de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid. Als er sprake is van verkrachting, geweld of andere strafbare zaken is het aan het Openbaar Ministerie om de daders te vervolgen. Maar ik wil hier dus ook iets aan doen vanuit het perspectief van integratie."