Argos

Boze getuigen in de zaak van Julio Poch

Argos

Boze getuigen in de zaak van Julio Poch

Voor het eerst sinds de vrijspraak van Transavia-piloot Julio Poch blikken drie collega’s terug op hun rol als getuigen in de geruchtmakende strafzaak.

Gezagvoerders Tim Weert en Edwin Reijnoudt Brouwer getuigden dat Poch had bekend betrokken te zijn geweest bij de ernstige misdaden gepleegd tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Ook Transavia-piloot Jeroen Wiedenhoff getuigde tegen de Argentijns-Nederlandse piloot, die in 2009 werd gearresteerd en ruim acht jaar in voorarrest zat, voordat hij eind 2017 door de rechter werd vrijgesproken. Sindsdien staan Weert, Reijnoudt Brouwer en Wiedenhoff in veler ogen te boek als ‘verraders’.

In een exclusief interview met Argos vertellen zij hoe de vork volgens hen echt in de steel zit, en beoordelen zij de werkwijze van het openbaar ministerie in Nederland en Argentinië in deze zaak. ‘Ze hebben ons gewoon laten bungelen.’

Dossier: Julio Poch

5 items

Luizen in de pels: onderzoeksjournalisten over hun vak

Dossier
Recent Toegevoegd

Julio Poch versus de Nederlandse Staat - De eerste zitting

Een verslag van de eerste zitting in de rechtszaak van oud-Transavia piloot Julio Poch tegen de Nederlandse Staat. Poch eist 5 miljoen als schadevergoeding, omdat hij 8 jaar onschuldig vastzat in een Argentijnse gevangenis.

De Nederlandse Staat versus Julio Poch

Oud-Transavia-piloot Julio Poch eist vijf miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Hij houdt Nederland medeverantwoordelijk voor het feit dat hij in Argentinië acht jaar in voorarrest zat voordat hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Wat was de Nederlandse rol in de zaak-Poch? Argos kreeg de beschikking over interne politiedocumenten en maakte een reconstructie.

Nederland heeft zich 'schandelijk' gedragen in zaak-Poch

HILVERSUM, 30 nov. - Nederland heeft zich in de zaak rond oud-Transavia-piloot Julio Poch ‘schandelijk’ gedragen. Dit zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot tegen radioprogramma Argos (VPRO/Human). Volgens Bot hadden de Nederlandse autoriteiten de Argentijns-Nederlandse piloot hier moeten berechten en hem niet via Spanje aan Argentinië moeten uitleveren. ‘Ik vind dat echt onfatsoenlijk handelen van de overheid.’

Minister gaf opdracht om Poch-zaak te onderzoeken

HILVERSUM, 23 nov. - Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gaf eind 2007 persoonlijk opdracht aan de politie om de zaak rond toenmalig Transavia-piloot Julio Poch te onderzoeken. Dit blijkt uit interne politiedocumenten die in het bezit zijn van radioprogramma Argos (VPRO/Human). Het Team Internationale Misdrijven, dat aan de slag moest met de aangifte tegen Poch, vond dat andere zaken kansrijker waren. Na ingrijpen van de minister is het onderzoek alsnog voortgezet.