Luizen in de pels. Onderzoeksjournalisten over het vak

Jeroen van Bergeijk

Hij heeft nooit voor een baas gewerkt, maar wel voor een app. Jeroen van Bergeijk is freelance onderzoeksjournalist en heeft de laatste tijd veel undercover gewerkt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Zo was hij Uber-chauffeur, ‘orderpicker’ bij Bol.com en recent actief als verkeersregelaar. Eén ding is duidelijk: voor Jeroen van Bergeijk is lezen of horen over een onderwerp niet voldoende; hij wil het zelf beleven.

Daarnaast maakte hij indrukwekkende reizen, zoals toen hij met een oude Mercedes door Afrika tufte of zijn geluk zocht als goudzoeker in Australië. Met een eigenzinnige schrijf- en werkstijl klimt hij, als een ware luis in de pels, in de pen om zijn ervaringen met lezers te delen.

Luizen in de pels 2019:

Zaterdag 10 augustus: Dieuwertje Kuijpers en Kim van Keken

Dit duo slaat dikwijls de handen ineen om licht te werpen op schimmige zaken.

Voor Follow the Money schreef Kim van Keken samen met Eric Smit een reeks artikelen over Henry Keizer, de toenmalig voorzitter van de VVD. Hij moest hierdoor aftreden. Dit leverde haar de titel Journalist van het jaar 2017 op. Dieuwertje Kuijpers is vanuit de wetenschap de journalistiek ingerold en spitst zich solo veelal toe op zaken die te maken hebben met defensie en het leger. Ook de politiek is haar niet onbekend; zij schreef al uitvoerig voor onder andere Follow the Money over het Europarlement en politieke misstanden op het Binnenhof.

Zaterdag 17 augustus: Wouter Laumans

Wouter Laumans is misdaadjournalist voor onder andere Panorama en de Nieuwe Revu. In deze rol schrijft hij over allerhande criminaliteit en mag hij ook vaak aanschuiven bij praatprogramma’s om kwesties te duiden, zoals de recente golf van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Hij bewees samen met collega Marijn Schrijver dat Nederlanders nog altijd houden van een spannend en op feiten gebaseerd misdaadverhaal, toen zij het boek Mocro Maffia uitbrachten in 2014. Het boek was de inspiratiebron voor de populaire serie.

Zaterdag 24 augustus: Daniël Verlaan

Bij het woord ‘techjournalistiek’ denken velen aan recensies van smartphones en de nieuwste gadgets. Niets is echter minder waar, zo bewijst Daniël Verlaan. In een tijd waarin we steeds meer afhankelijk worden van technologie, is het van belang dat ook de journalistiek hierin meegaat. Daniel Verlaan is onderzoeksjournalist bij RTL Nieuws en onderzoekt criminele netwerken die hij dikwijls infiltreert, en brengt zo zaken aan het licht waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn. Zijn onderzoek naar het zogenaamde wraakpornonetwerk, leverde hem in 2018 de aanmoedigingsprijs van de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek op.