Argos

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel.

Staatssecretaris Harbers van Justitie zei vorig jaar dat er ‘op dit moment bij uitvoeringsorganisaties geen informatie bekend is dat een smokkelnetwerk betrokken is bij de vermissing van minderjarige Vietnamese migranten’.

Maar hoe kun je dat nou weten, als je niet eens weet waar de kinderen zijn?

Argos gaat op zoek in Duitsland, Engeland en Frankrijk, en spit door honderden interne e-mails van de politie en COA (Centrale Opvang Asielzoekers). Ook vertellen medewerkers van de beschermde opvang voor het eerst over hun ervaringen. ‘Op dezelfde dag worden de kinderen opgehaald van verschillende locaties’, vertelt coördinator Victoria. ‘Dus daar zit iemand achter die ons kent.’
‘Ze observeren ons, ze weten precies wat wij doen’, zegt mentor Dominique. ‘Dat kunnen we gewoon niet tegenhouden.’

Ina Hut, directeur van COMENSHA, en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar reageren op de bevindingen van Argos.

Argos is onderdeel van Lost in Europe, een internationaal initiatief waarbij onderzoeksjournalisten hun krachten bundelen om te onderzoeken hoe duizenden vluchtelingenkinderen konden verdwijnen na aankomst in Europa.