Fabrikanten van bekkenbodemmatjes aan de operatietafel

Duizenden vrouwen kregen zonder dat ze dit wisten een experimenteel implantaat: een kunststof bekkenbodemmatje, ook wel Mesh genoemd. Ze ervaren dagelijks veel pijn, kunnen amper bewegen en zijn arbeidsongeschikt geraakt. Mesh-fabrikanten, waaronder Johnson & Johnson, hielpen gynaecologen bij de operaties waardoor de beruchte matjes op grote schaal geplaatst konden worden. Pas jaren na de ingreep ontdekten de patiënten de innige samenwerking in de operatiekamer tussen artsen en de Mesh-fabrikanten, toen ze hun ziekenhuis aansprakelijk stelden voor de geleden schade, toen ze hun patiëntdossiers opvroegen vanwege de lopende rechtszaken of gewoon door stom toeval. “Ik voelde mij een proefkonijn, omdat ik niet wist dat mijn arts tijdens mijn operatie assistentie nodig had van een verkoper.”

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein en voorzitter van patiëntenorganisatie MeshedUp, Maria Smit, reageren in de uitzending.

30.000 testen per dag voldoende?

30.000 testen per dag zijn per 1 juni nodig om de Nederlandse intelligente lockdown te versoepelen. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vorige week woensdag. Het is spannend of dat gaat lukken en de vraag is ook of 30.000 testen inderdaad genoeg zijn. Onze datajournalist Reinier Tromp dook in de cijfers.

‘Ziektebeeld’, Medialogica over de media en corona

De coronacrisis zorgt voor een ongekende mediaconsumptie en journalisten hollen soms letterlijk achter de feiten aan. Betekent dat ook dat er andere journalistieke afwegingen ontstaan in het ‘nieuwe normaal’? En welke invloed heeft de’ anderhalvemetersamenleving’ op de media? Aanstaande dinsdag 19 mei probeert Medialogica een antwoord te krijgen op die vragen. Programmamaker Jacco Versluis licht alvast een tipje van de sluier.