Wat wist de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MID) in de dagen en weken voor de val van enclave over mogelijke Servische aanvalsplannen?

Wat wist de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MID) in de dagen en weken voor de val van enclave over mogelijke Servische aanvalsplannen?

Reportage over falende inlichtingendiensten en verkeerde inschattingen bij de bescherming van de Bosnische moslimenclave Srebrenica door Dutchbat. Dutchbat moest de moslimbevolking beschermen, maar kon niet voorkomen dat op 11 juli 1995 de enclave viel en duizenden mannelijke inwoners van Srebrenica werden vermoord.
Waarom werd tot op het laatste moment de Servische aanval op Srebrenica onderschat? Vanwaar de inschatting bij de VN, maar zeker ook in Den Haag, dat de Serviërs slechts een deel van de enclave wilden veroveren? Over welke informatie beschikte de militaire inlichtingendienst? En waarom realiseerden de verantwoordelijke politici zich niet dat Dutchbat niet op luchtsteun hoefde te rekenen?

Dit fragment is onderdeel van

Argos

Op 11 juli 2001 is het zes jaar geleden dat Srebrenica werd veroverd door Bosnisch-Servische troepen. Dutchbat moest de moslimbevolking beschermen, maar kon niet voorkomen dat duizenden mannelijke inwoners van Srebrenica hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord. Zes jaar na dato zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over de val van de enclave. Eén van die onopgehelderde kwesties is de vraag waarom in juli 1995 tot op het laatst toe de Servische aanval op Srebrenica is onderschat. Vanwaar die inschatting, bij de VN maar zeker ook in Den Haag, dat de Serviërs slechts een deel van de enclave wilden veroveren? Over welke informatie beschikte de Militaire Inlichtingendienst? In Argos ook opnieuw de vraag: waarom realiseerde `Den Haag´ zich niet dat Dutchbat niet hoefde te rekenen op luchtsteun? Argos over falende inlichtingendiensten en verkeerde inschattingen.

advertentie