Lessen van Srebrenica voor UNMEE (VN-missie in Ethiopie en Eritrea)

Lessen van Srebrenica voor UNMEE (VN-missie in Ethiopie en Eritrea)

Reportage over de deelname van Nederlandse militairen aan de VN-vredesmissie UNMEE in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea. Aan de orde komt: het gebrek aan parlementaire consensus voor de uitzending; de parallellen tussen de huidige UNMEE-uitzending en de uitzending van Dutchbat naar de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995; de toespraak van opperbevelhebber Janvier voor de VN-veiligheidsraad in mei 1995, waaruit Nederland had kunnen opmaken dat luchtsteun voor de verdediging van Srebrenica zou uitblijven; de vraag waarom Nederland destijds de toespraak van Janvier heeft genegeerd.
Gespreksonderwerpen zijn: de vraag waarom De Wijk niet is uitgenodigd voor de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Nederlandse deelname aan vredesmissies; de problemen rond de politieke besluitvorming en de onduidelijke garanties inzake de Nederlandse deelname aan de UNMEE-vredesmissie.

Dit fragment is onderdeel van

Argos

Voor het eerst worden Nederlandse militairen voor een VN- vredesmissie (UNMEE) naar het buitenland gestuurd zonder consensus in het parlement. De regering verzekert dat er goede afspraken zijn (met de VN en de VS) over aflossing en voor als het misgaat. Maar wat zijn die garanties waard, gezien de ervaringen op dat punt met de missie van Dutchbat in Srebrenica.. Argos komt terug op het programma van vorige week over die garanties voor Dutchbat. En ook praat Argos met twee militaire deskundigen, die kritiek hebben op de uitzending naar het grensgebied van Ethiopië en Eritrea. Twee deskundigen die deze week niet welkom waren bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over UNMEE, professor Rob de Wijk en de voormalige bevelhebber van de Nederlandse landstrijdkrachten Hans Couzy.

advertentie