Argos

Bijstandswet

Argos

Bijstandswet

In Argos deze week een "hoorzitting" over de nieuwe Bijstandswet. De invoering van deze wet, die per 1 januari volledig zijn beslag moet krijgen, zorgt voor moeilijkheden. Sociale diensten kampen met financiële problemen, personeelstekorten en de automatiseringsfouten bij de invoering van de nieuwe wet. Mensen met een bijstandsuitkering klagen over het gebrek aan geschikte banen en over de schending van privacy. De oppositie van de Tweede Kamer heeft daarom het initiatief genomen om begin volgend jaar een hoorzitting te houden, om moeilijkheden in kaart te brengen. In Argos een voorproefje.

---------
Discussie over de nieuwe Bijstandswet. De invoering van deze wet, die per 1 januari volledig zijn beslag moet krijgen, zorgt voor moeilijkheden.
Een discussie over de gevolgen van de invoering van de nieuwe Bijstandswet per 1 januari 1996.
Omdat er in de praktijk veel problemen zijn met het uitvoeren van de wet, heeft de Tweede Kamer besloten tot een aantal hoorzittingen.
In deze Argos-aflevering geven uitkeringsgerechtigden en medewerkers van de sociale dienst in vier minuten hun mening over de Bijstandswet, waarna er door de aanwezige Tweede Kamerleden op wordt gereageerd.
Discussiedeelnemers:
- Leen van Dijke, fractievoorzitter RPF;
- Saskia Noorman-den Uyl, lid Tweede Kamer PvdA;
- Marijke van der Ploeg(?), bijstandsmoeder;
- Jan Lorskens, coördinator van werklozencentrum Unitas in Nijmegen;
- Tineke van der Linde, directeur van de Sociale Dienst in Zaanstad.
Centraal in de discussie staan: de hoogte van de uitkering , de daling van de koopkracht, armoede, waarom er een nieuwe Bijstandswet er is gekomen, het gebrek aan privacy, de taken die de Sociale Diensten erbij hebben gekregen, de verschillen tussen gemeenten wat betreft de toeslagen, de extra belasting van de nieuwe wet voor de gemeenten, de toenemende agressie tegen ambtenaren van de sociale dienst.
Voorafgaande aan de studiodiscussie enkele korte reacties op de nieuwe Bijstandswet van een medewerker van de Sociale Dienst en iemand met een uitkering.

advertentie