Argos

Ziekenhuizen zetten Medisch Specialisten aan tot verkeerde declaraties bij maagonderzoek

Argos

Ziekenhuizen zetten Medisch Specialisten aan tot verkeerde declaraties bij maagonderzoek

PERSBERICHT ARGOS, Vpro-radio,
radio 1, vrijdag 1 september 2006, 11.00 uur.

Ziekenhuizen zetten internisten aan tot frauduleuze declaraties
CTG overweegt aangifte bij FIOD

Internisten die een maagonderzoek doen bij patiënten op aanvraag van de huisarts, declareren dat in de helft van de gevallen bewust op een verkeerde manier. Dat zegt Patrick Vrijlandt, internist en voorzitter van de Werkgroep Producttypering van de Nederlandse Internisten Vereniging. “De ziekenhuizen die een DBC registreren sturen de patiënt in feite een “te hoge”rekening”, schrijft Vrijlandt in een email aan zijn collega’s op 9 februari 2006.
DBC staat voor Diagnose behandeling Combinatie, het nieuwe systeem van declareren in de gezondheidszorg dat op 1 januari 2005 is ingevoerd om marktwerking in de zorg mogelijk te maken.
Ziekenhuizen willen met die te hoge declaraties de inkomstenvermindering als gevolg van het nieuwe declaratiesysteem in de zorg compenseren.

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) noemt dat in Argos “voldoende aanleiding om naar de FIOD/ECD te stappen”. Woordvoerder Annemiek van der Laan van het CTG zegt: “Dat vinden wij absoluut onacceptabel. Je mag gewoon niet iets declareren wat je niet uitvoert”.

Directeur Anna van Poucke van ‘DBC-Onderhoud’, dat is de organisatie die moet toezien op een juiste invoering ven het nieuwe declaratiesysteem, zegt over deze kwestie in Argos ”Dat mag volgens de regels niet. De instructieregels schrijven we niet voor niets. De regels zijn er om gevolgd te worden.”

De zogenaamde endoscopie voor derden is een maagonderzoek waarvoor ziekenhuizen een vergoeding krijgen, maar die volgens het CTG niet kan worden aangemerkt als een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC). De verdere behandeling vindt namelijk niet in het ziekenhuis plaats, maar bij de huisarts.

Professor dr. M. Samson, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen schrijft in een brief aan DBC-Onderhoud van 3 januari 2006: “Veel ziekenhuizen hebben hierom de (…) artsen aangezet om bij de endoscopie voor derden toch een bestaande DBC te registreren (...). Het probleem voor artsen is dat een bestaande DBC eigenlijk niet kan worden gebruikt omdat deze tot een te hoge declaratie leidt.”

Patrick Vrijlandt van de Nederlandse Internistenvereniging vertelt in Argos dat de illegale manier van declareren wordt afgesproken tussen de ziekenhuisdirecties en de artsen.
Volgens Vrijlandt voert de gemiddelde Maag-Darm Leverarts een kleine vijfhonderd maagonderzoeken voor derden per jaar uit. Door de illegale declaratie wordt tussen de driehonderd en zeshonderd euro per onderzoek teveel in rekening gebracht, zo blijkt uit een prijsvergelijking die Argos deed.

Aankondiging:
In juni constateerden de zorgverzekeraars dat er voor een half miljard onterechte declaraties zijn ingediend door medisch specialisten. De Orde van Medisch Specialisten verdedigde zich door te wijzen op het ingewikkelde nieuwe systeem van declaraties in de zorg: De Diagnose Behandeling Combinatie, de DBC.

Argos reconstrueert de discussie achter de schermen over de declaratieproblematiek van één behandeling: het maagonderzoek. Uit die reconstructie blijkt dat specialisten op grote schaal tegen de regels in behandelingen factureren die ze nooit hebben uigevoerd, daartoe aangezet door ziekenhuizen. Reden: Door de nieuwe regels lopen artsen en ziekenhuizen geld mis. Overtreding van de regels, zegt het CTG, het College Tarieven Gezondheidszorg, die in de uitspraken in Argos aanleiding ziet om een melding bij de Fiod te overwegen. Onterechte inkomensderving, menen de artsen. Wie heeft er gelijk?

advertentie