Argos

De fijnstof-mythe

Argos

De fijnstof-mythe

Argos over fijnstof
In de afgelopen jaren werd Nederland regelmatig op de vingers getikt omdat de Europese normen voor luchtkwaliteit niet werden gehaald. Met als gevolg dat bouwprojecten werden afgeblazen en de aanleg van wegen enorme vertraging opliep. Eind juni presenteerde minister van Milieu, Jacqueline Cramer, het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. In dat plan kondigt de minister maatregelen aan, die ervoor moeten zorgen dat Nederland wel voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Met het nieuwe besluit verwacht Cramer dat Nederland de norm voor fijnstof in 2011 haalt. Rechtssocioloog Tobias Arnoldussen in gesprek met Joost Wilgenhof.

Ivens en China
Twaalf uur duurt de documentaire "Hoe Yukong de bergen verzette", die Joris Ivens in 1938 maakte over de Chinese Culturele Revolutie. Ivens' kritiekloze sympathie voor Mao maakt hem in Nederland omstreden, maar in China is hij nog steeds een held. Documentairemaker René Seegers gaat in zijn film "Een oude vriend van het Chinese volk" op zoek naar medewerkers van "Yukong" en probeert te achterhalen wat Ivens destijds bezielde. René Seegers in gesprek met Chris Kijne.

Oeganda
De exacte schuilplaats van Joseph Kony, de Oegandese rebellenleider van het Verzetsleger van de Heer, is een goed bewaard geheim. Zeker is wél dat het na twintig jaar van bloedige burgeroorlog relatief rustig is in Noord-Oeganda. Maar officieel is er nog geen vrede. Kony weigert tot dusver zijn handtekening onder het vredesverdrag te zetten. Toch heeft de Oegandese regering haast om alle vluchtelingen vanuit de kampen terug te laten keren naar huis. De hulporganisaties hebben moeite zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Fragment Argos ivens/chris kijne

vanaf 00:27:43