Boeken&cetera

Zondag 16 oktober

In deze uitzending staat Amerika centraal. Het onderwerp wordt besproken door Rudi Rotthier, auteur van ‘Het land dat zichzelf bemint’ en Jan Donkers, die ‘De tweede Amerikaanse eeuw’ schreef.

Wat zijn de opvallende overeenkomsten tussen Amerika en veel Arabische landen? Hoe komt het dat Amerika zo vaak aan Nieuwegein doet denken? En: waarom zijn Amerikanen wel gedoemd om een rotsvast vertrouwen te blijven houden in de Amerikaanse Droom?

Het land dat zichzelf bemint is Rotthiers relaas van vijftien maanden in een vrijwel vreemd land, waar de bedelaar een droom deelt met de president, en waar de realiteit vrijwillig wijkt voor hoop en ideaal. Amerikanen, bijna universeel verguisd, hebben nog altijd het idee dat hun land een missie heeft, en dat ze, in weerwil van enkele mankementen, op weg zijn iets ronduit fantastisch te realiseren. Voor zichzelf en voor de wereld.

In De tweede Amerikaanse eeuw doet Jan Donkers verslag van een meer dan een kwart eeuw durende liefdesverhouding en geeft als geen ander een genuanceerd portret van een land dat zowel liefde, woede als afgunst opwekt.

Andere boeken die in de uitzending ter sprake kwamen zijn Nickel and Dimed (2001) van Barbara Ehrenreich (in het Nederlands vertaald als De achterkant van de Amerikaanse droom) en Fast Food Nation (2001) (Het fastfoodparadijs) van Eric Schlosser.