Boeken

Zondag 16 december

Journalist Asis Aynan schrijft ‘colhalen’; columnachtige verhalen die grote ideologieën samenballen tot een klein verhaal. De stukken in zijn bundel 'Veldslag en andere herinneringen' gaan onder meer over zijn katholiek-islamitische Berberjeugd.

Asis Aynan is redacteur en journalist. Daarnaast is hij schrijver van zogenaamde ‘colhalen’; columnachtige verhalen die grote ideologieën samenballen tot een klein verhaal, aldus Aynan. De stukken in zijn bundel Veldslag en andere herinneringen gaan over zijn katholiek-islamitische Berberjeugd, de huidige Nederlandse samenleving en de ervaringen van een Berberse jongen tussen twee dominante culturen.

Aynan beschrijft in zijn boek zijn confrontaties met onder andere het consultatiebureau, de konijnenboer, de huisjesmelker, het Onzevader en de shoarma-grillroom. De stukken laten de lezer nadenken over de zin van een dubbelzinnig bestaan. Het boek is opgedragen aan Aynans vader en alle andere gastarbeiders die naar Nederland kwamen. Geen vader om mee te kamperen of de kerstboom mee op te tuigen, maar wel een vader om riten uit de Berberse cultuur mee te beleven.

Met Wim Brands spreekt Aynan niet alleen over zijn jeugd, maar ook over de trots van de Berbers op hun cultuur en op de dreiging van de Arabisering van Berbers. Aynan weet op een scherpe maar ook geestige manier zowel zijn eigen jeugdjaren als de huidige levens van Berbers in Nederland te beschrijven.