Boeken

Zondag 7 oktober

In 'Ben ik dat?' biedt onderzoeksjournalist Mark Mieras de lezer een breed, actueel en toegankelijk overzicht van de principes die ons maken tot wat we zijn. Hij bespreekt de verschillende aspecten van de menselijke hersenen.

Hoe werken hersenen? Waar zitten al onze sensaties, gedachten, driften en verlangens, en waar schuilt het bewustzijn? Hoe is het om te ontdekken dat je niet de baas bent in je eigen hoofd? In Ben ik dat? biedt onderzoeksjournalist Mark Mieras de lezer een breed, actueel en toegankelijk overzicht van de principes die ons maken tot wat we zijn. Mieras onderzocht onder andere waarom mannen- en vrouwenhersenen elkaar zo slecht begrijpen, en of het nog mogelijk is om verliefd te worden als je weet dat het zuiver chemie is.  

We associëren de hersenen nog vaak met intellectuele prestaties en een hoog IQ. De reikwijdte van hersenonderzoek is echter veel groter: het raakt aan ons hele leven. Hersenonderzoek biedt inzicht in verschijnselen als verlegenheid, empathie, intuïtie, oriëntatie, ambitie, genot, lust en geluk.  

Mark Mieras schreef artikelen over uiteenlopende onderwerpen, die onder meer werden gepubliceerd in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine en Intermediair. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een eigen stijl en gaat in zijn werk op zoek naar antwoorden op vragen die eigenlijk iedereen wel heeft.