Boeken

Zondag 23 september

In de roman 'In het land van Dutroux' beschrijft Kristien Hemmerechts het wel en wee van een aantal doodgewone Belgen in de turbulente periode van de affaire-Dutroux, die niemand onberoerd liet.

Op 1 maart 2004 ging in België het proces tegen Marc Dutroux van start. Bijna acht jaar eerder waren Sabine en Laetitia onder het oog van de camera uit zijn kelder verlost. Voor zijn vier andere slachtoffers – Julie, Melissa, Ann en Eefje – was het te laat. In de roman In het land van Dutroux van schrijfster Kristien Hemmerechts wordt het wel en wee beschreven van een aantal doodgewone Belgen in de turbulente periode van de affaire-Dutroux, die niemand onberoerd liet.

Hemmerechts beschrijft hoe Aline haar jonge kinderen angstvallig in de gaten houdt, hoe Rie zich haar vaders al te intieme omgang met zijn dochters herinnert en hoe de eenzame Paul achterdocht wekt in zijn omgeving. In elk deel van de roman staat een ander personage centraal. Deze personages hebben met elkaar gemeen dat ze eenzaam, ongelukkig en verlaten zijn. De thema’s incest, seksueel misbruik, eenzaamheid en verlies spelen een grote rol in de roman. Hemmerechts laat zien dat de zaak-Dutroux een nieuw bewustzijn over deze problematiek heeft opgewekt.

Vóór In het land van Dutroux verschenen van de hand van Hemmerechts verhalenbundels, romans en essays. Zo schreef ze onder meer een openhartig (auto)biografisch essay over de bekende Vlaamse dichter Herman de Coninck, de in 1997 overleden echtgenoot van Hemmerechts. Haar werk werd naar vele talen vertaald