Boeken

Zondag 30 september

Filosoof, literatuurwetenschapper en schrijver Frank Albers reisde in het spoor van Sal Paradise, de mythische held van 'On the road' (1957) van Jack Kerouac. In 'Beatland' doet Albers verslag van zijn tocht over de highways van de Verenigde Staten.

Filosoof, literatuurwetenschapper en schrijver Frank Albers reisde in het spoor van Sal Paradise, de mythische held van On the road (1957) van Jack Kerouac. In dit boek werd de vrijheidsdrift van de angry young men in het moderne Amerika beschreven. In Beatland doet Albers verslag van zijn eenzame, schijnbaar eindeloze tocht over de highways van de Verenigde Staten.

Met zijn Chrysler minivan toerde Albers van New York naar de fameuze City Lights Bookstore in San Francisco. Net als Sal Paradiso beschikt Albers slechts over een ten dele vooropgezet plan. Het gaat om de reis, en niet om de eindbestemming. In Beatland gaat Albers niet alleen op zoek naar de ware identiteit van een roman, maar ook van een land en een schrijver. In zijn boek probeert Albers een antwoord te vinden op de vraag hoe het er een halve eeuw na dato uitziet in de Verenigde Staten.  

Albers was in het verleden onder meer werkzaam als hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ook leidde hij de Standaard der Letteren en schreef hij de roman Angst van een sneeuwman. Als literair vertaler hield hij zich onder meer bezig met werk van William Shakespeare en daarnaast doceert hij toekomstige tolken en vertalers.