Boeken

Zondag 18 mei

Als kersverse tropenarts reisde Steven van de Vijver vol idealen naar Congo. Tijdens zijn verblijf wordt hij geconfronteerd met het leven in de ontwrichte samenleving in dit land. Over zijn ervaringen schreef hij 'Afrika is besmettelijk'.

‘Kinderen worden aan de lopende band geboren maar in de zaal ernaast blazen hun broers en zussen net zo snel hun laatste adem uit.’ Dit citaat komt uit Afrika is besmettelijk, het boek van Steven van de Vijver. Als kersverse tropenarts reisde Van de Vijver vol idealen naar Congo. Tijdens zijn verblijf wordt hij echter binnen en buiten het ziekenhuis geconfronteerd met het leven in de ontwrichte samenleving in dit land. Ontwikkelingshulp en een leven in Afrika blijken in praktijk anders dan verwacht.

Het leven in Congo beschrijft de jonge arts Van de Vijver als een intens bestaan met veel emoties. Hij beleeft spannende momenten op de operatiekamer, ontmoetingen met medicijnmannen en beladen voetbalwedstrijden van de lokale club, waarin Van de Vijver zelf als diepe spits staat opgesteld. Zijn vreugde over bijzondere vriendschappen wint het van de beklemmende angst voor oorlog.

Tijdens zijn studie geneeskunde werkte Van de Vijver al voor langere tijd in Ethopië, India, Australië en de Verenigde staten. Artikelen over deze perioden werden gepubliceerd in diverse tijdschriften. Tijdens zijn verblijf in Congo hield hij een veelbezocht weblog bij, en deze blog vormde de basis voor Afrika is besmettelijk.