Boeken

Frits Boterman & Willem Melching

Historici Frits Boterman en Willem Melching stelden samen het boek 'Het wonder Bondsrepubliek in 20 portretten' samen. Twintig vooraanstaande Duitslandkenners portretteren twintig prominente Duitsers.

De Bondsrepubliek bestaat zestig jaar en op 9 november 2009 is het twintig jaar geleden dat de Muur viel. Tijd voor een terugblik op zestig jaar Duitse geschiedenis. In die bewogen zestig jaar heeft ons buurland zich ontwikkeld van een smeulende puinhoop tot een economische wereldmacht, een stabiele democratie en een dynamische samenleving met een rijke cultuur.

De historici Frits Boterman en Willem Melching stelden het boek Het wonder Bondsrepubliek in 20 portretten samen. Twintig vooraanstaande Duitslandkenners portretteren twintig prominente Duitsers, die allemaal geworsteld hebben met morele en politieke vraagstukken, zoals de Duitse schuld aan oorlog en uitroeiing, de deling van Duitsland en Europa, het herstel van de democratie, de nationale identiteit en de positie van de Bondsrepubliek in Europa en de wereld. Politici als Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Franz Josef Strauß, Willy Brandt, Helmut Kohl, Joschka Fischer en Angela Merkel hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Personen uit de academische, journalistieke, artistieke en literaire wereld, zoals Jürgen Habermas, Günter Grass, Peter Sloterdijk, Rainer Werner Fassbinder, Joseph Beuys en Wolf Biermann, hebben een stempel gedrukt op het culturele en geestelijke leven.

De twintig protretten laten zien dat de Bondsrepubliek als resultaat van het lange proces van democratisering en normalisering een wonder is te noemen.