VPRO Boeken zondag 25 januari, NPO 1, 11.20 uur

Louwrens Hacquebord & A.N. Ryst

Te gast is schrijver en archeoloog Louwrens Hacquebord. Hij schreef de boeken 'Geschiedenis van de Noordse Compagnie (1614-1642)' en 'Wildernis, woongebied en wingewest'.

Ook te gast is A.N. Ryst over zijn debuut: 'De harpij', een vuistdikke roman van 672 bladzijden waarin een man, lopend langs de snelweg, wordt opgepakt en verklaart dat hij een duivel is, of eigenlijk: een voormalige administrateur uit de hel.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Louwrens Hacquebord 'Wildernis, woongebied en wingewest' en 'Geschiedenis van de Noordse Compagnie (1614-1642)'


Hoe lang is het geleden dat er tijdens het Songfestival een liedje werd gezongen over de levens van eskimo's die steeds moeilijker werden omdat wij ons wel bekommerden om zeehonden maar niet om de jagers die door ons toedoen in het nauw werden gedreven?

 
Ik herinner me het onbegrip.

We zijn sowieso geneigd tamelijk ongenuanceerd na te denken over de poolgebieden. Of te romantisch, of te verblind door exploitatiedrift.

Het nieuwe boek van fysisch geograaf en archeoloog Louwrens Hacquebord biedt wat dat betreft uitkomst. Wildernis, woongebied en wingewest is een geschiedenis van de poolgebieden waarin de wetenschapper ook probeert vooruit te blikken. 

Wat komt er na wingewest?

 

A.N.Ryst 'De Harpij'


Misschien is het verloren paradijs wel een rode draad in deze uitzending van VPRO Boeken, want ook te gast Daan Remmerts de Vries, kinderboekenschrijver die onder het pseudoniem A.N.Ryst De Harpij publiceerde, een kleine geschiedenis van het paradijs.

Een vuistdikke roman waaraan hij twintig jaar werkte.