zondag 18 december, 11.20 uur, NPO 1

René van Stipriaan en Jan van Mersbergen

René van Stipriaan is te gast om te praten over 'Lof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren'. Ook te gast is Jan van Mersbergen. Hij spreekt over zijn roman De Ruiter

VPRO Boeken
Zondag 18 december om 11.20 uur op NPO 1
 

René van Stipriaan

René van Stipriaan schreef Lof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren. Eeuwenlang stonden Hollanders bekend om hun ongepolijste gedrag. Dat veranderde omstreeks 1500 onder aanvoering van Erasmus, die niet alleen geleerd en scherpzinnig was, maar ook tot navolging inspireerde. Hollanders begonnen hun culturele inhaalrace, die uiteindelijk uitmondde in de Gouden Eeuw, waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zich voor heel even het middelpunt van de wereld mocht wanen. Lof der botheid toont hoe deze culturele emancipatie precies verliep. Zo ontstaat een verrassend beeld van een trotse en speelse cultuur, die haar rauwe en botte kantjes overigens nooit helemáál zou verliezen.

Jan van Mersbergen

Ook te gast is Jan van Mersbergen over zijn nieuwe roman De Ruiter. Voor dit boek koos Van Mersbergen een opvallend en ongewoon vertelperspectief, de lezer bevindt zich namelijk in het hoofd van een oud paard, een rustig en in gedachten verzonken beest, dat vooral last heeft van de vliegen bij zijn ogen.

Wanneer Sandra verliefd wordt op de leider van een gewelddadige bende en dit gevaarlijk dreigt te worden, vertrekt zij naar haar grootvader die in de polder woont. Zijn paard vormt de enige verbindende factor tussen het meisje en de oude man. Zij deelt haar onzekerheden met de hengst, haar grootvader vertrouwt het dier het gemis van zijn overleden vrouw toe. De langzame toenadering van het meisje tot haar grootvader en tot het paard is de kern: hoe ver reikt het vertrouwen in elkaar?