zondag 24 september, 11.20 uur, NPO 1

Truska Bast en Renee van Marissing

Carolina Lo Galbo ontvangt Truska Bast over Uw wil geschiede. Kinderen op Katholieke Kostscholen. Ook te gast is Renée van Marissing over haar nieuwste roman Parttime Astronaut.

VPRO Boeken
Zondag 24 september om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Truska Bast

Carolina Lo Galbo ontvangt Truska Bast over Uw wil geschiede. Kinderen op Katholieke Kostscholen. Haar nieuwe boek Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen, is niet het zoveelste boek over seksueel misbruik.Wat Truska Bast wil laten zien is hoe het systeem in elkaar zat waarin dat misbruik kon voorkomen. Hoe het kan dat andere kinderen daar juist ‘een prima tijd’ hadden. Hoe het mogelijk is dat één naast het ander bestond – en alles wat ertussen zit. En waarom er zo lang over is gezwegen.

In Uw wil geschiede, komen twintig oud-leerlingen aan het woord over hun tijd op kostschool. Enkelen van hen zijn seksueel misbruikt en er zijn er ook bij die er ‘alleen’ psychisch zijn vernederd (die hebben er óók lang nachtmerries van gehad). Maar er zitten ook vrolijke verhalen bij, van meisjes die in de kloostertuin stiekem naar de onderbroeken van de nonnen gingen kijken die daar op een bleekveldje lagen te drogen. Of die ertussenuit glipten om een ijsje te kopen bij Jamin. ‘Zonder die kostschool had ik nooit zo’n goede opleiding gekregen,’ zegt iemand.Wat voor kinderen waren dat eigenlijk, die op hun twaalfde (en soms al met negen of tien jaar) door hun ouders naar kostschool werden gebracht? Waarom deden die ouders dat? Waarom hadden de protestanten geen kostscholen? En wat voor verwachtingen hadden de kinderen, de eerste keer dat ze met een grote koffer vol genummerde kleding, lakens en servetten bij de kostschool werden afgeleverd?

Renée van Marissing

Ook te gast is Renée van Marissing over haar nieuwste roman Parttime Astronaut . Het gebeurt voor je er erg in hebt. Je wordt verliefd, je reist, je krijgt samen een kind, het groeit op, je brengt het naar school, je gaat naar je werk. En ineens is er een kloof. Tussen jou en degene die het dichtst bij je staat. Geruisloos ben je jezelf en je plek in het geheel kwijtgeraakt. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Dit is de vraag die Renée van Marissing zich stelt in Parttime astronaut. Haarfijn ontleedt ze de verwijdering tussen een vrouw en haar man.