zondag 8 januari, 11.20 uur, NPO 1

Cees Nooteboom en Mieke van Zonneveld

Jeroen van Kan ontvangt aanstaande zondag de auteurs Cees Nooteboom en Mieke van Zonneveld in de eerste aflevering van een nieuw - en vernieuwd - seizoen van VPRO Boeken.

VPRO Boeken
Zondag 8 januari om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Cees Nooteboom

Presentator Jeroen van Kan spreekt met Cees Nooteboom (1933) over zijn dichtbundel Monniksoog en over 533. Een Dagenboek. Monninksoog is te lezen als een bundeling van 33 losse gedichten, maar ook als één enkel gedicht over een dichtersleven, over een oereiland, en over de – bijna oosterse – verstilling die je kunt aantreffen op duin, strand en schelpenpad. 

Dagenboek schreef kosmopoliet Nooteboom op zijn geliefde Menorca. Zijn blik strekt zich ver voorbij de horizon uit, oplettend en nieuwsgierig. Met scepsis kijkt Nooteboom naar een Europa dat dreigt uiteen te vallen, hij overdenkt de dood van David Bowie, ziet de sterren en voelt de vergetelheid. Vijfhonderddrieëndertig dagen uit het leven van een schrijver, met zijn dagelijkse zorg voor zijn huis en zijn planten en zijn gedachten over de wereld en zijn plek in het universum. 

Mieke van Zonneveld

Ook te gast is Mieke van Zonneveld (1989) over haar nieuwe bundel Leger. Zij debuteert met een klassiek aandoende bundel over liefde en vriendschap, ziekte en geloof. De poëzie van Zonneveld wekt de indruk van volledige helderheid, maar is tegelijkertijd versluierend. De eenvoud van woorden roept een grootsheid van beelden op waarin telkens het risico sluimert uit het volle leven geknipt te worden. Slechts in dromen bestaat de mogelijkheid barrières te beslechten. Leger is een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken.