Jeroen van Kan spreekt met Rachel Kushner over haar roman 'Club Mars'. Ook te gast is Merijn de Boer over zijn verhalenbundel 'De geur van miljoenen' waarin ernst en spel hand in hand gaan.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 10 juni, 11.20 uur, NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Rachel Kushner

Jeroen van Kan spreekt met Rachel Kushner (1968) over haar nieuwste roman Club Mars. In Club Mars is de 29-jarige Romy Hall onlangs veroordeeld tot tweemaal levenslang plus zes jaar. Ze slijt haar dagen in een maximaal beveiligde vrouwengevangenis in Noord-Californië. Buiten is het San Francisco van haar jeugd en Club Mars, de stripclub waar ze ooit danste voor de kost. En haar zevenjarige zoontje Jackson. Binnen is de nieuwe, absurde realiteit: duizenden vrouwen die hun levensbehoeften bij elkaar proberen te scharrelen, dagelijks geweld door zowel bewakers als gevangenen. Romy ziet de toekomst voor zich uitstrekken in een lange, onverbiddelijk rechte lijn. Totdat ze uit haar sleur wordt gerukt door nieuws vanbuiten, en haar lot naar eigen hand moet proberen te zetten.

Merijn de Boer

Ook te gast is Merijn de Boer (1982) over zijn nieuwe verhalenbundel De geur van miljoenen waarin ernst en spel hand in hand gaan. Veel verhalen zijn reacties op of geïnspireerd door het werk van schrijvers die De Boer bewondert, zoals Gogol, Springer, Nabokov en Proust. Een man krijgt tot zijn verbazing een rouwkaart van een oud-collega door wie hij altijd werd gehaat. Op de crematie krijgt hij tot zijn nóg grotere verbazing een vipbehandeling. In een ander verhaal zet een man een advertentie in de krant: hij wil samen met iemand alle romans van Vestdijk lezen. Iedereen die reageert beschouwt zijn oproep als een contactadvertentie, terwijl hij echt alleen maar Vestdijk wil lezen.