Carolina Lo Galbo spreekt met Chrétien Breukers over zijn nieuwe roman 'En in de nacht een riem'. Ook te gast is Paul Verhaeghe over zijn boek 'Over normaliteit en andere afwijkingen'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 15 december, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Chrétien Breukers

Carolina Lo Galbo spreekt met Chrétien Breukers over zijn nieuwe roman En in de nacht een riem.

Thomas Meerman ligt met koorts in bed. Hij denkt na en droomt. Over zijn leven en over de liefde. Meerman ontdekt wat de waarheid is en waar die woont: in het lichaam. In het lichaam van zijn vrouw Leonie en van zijn minnares Jitka. En in dat van hemzelf.

‘De waarheid is iets heel anders dan wat ik altijd voor de waarheid heb gehouden. De waarheid is een ding met stekels en weerhaken, de waarheid heeft een koffer vol zwepen en rietjes en riemen en touwen en andere accessoires, en de waarheid duldt wel tegenspraak, alleen word je dan gestraft.’

En in de nacht een riem is een lyrische liefdesroman, een uit fragmenten opgebouwde lofzang op het lichaam en een ode aan de pijn-die-waarheid is.

Paul Verhaeghe

Ook te gast is Paul Verhaeghe over zijn boek Over normaliteit en andere afwijkingen.

Zodra er een ‘verwarde persoon’ in het nieuws opduikt staat een leger aan journalisten en deskundigen klaar om hem psychologisch te duiden. Maar gaat het de tv-psychologen en -psychiaters om de verwarde of om de ‘gewone’ mens? Waar komt de angst voor het abnormale en irrationele vandaan? Vrezen we de ander, of maakt het ons onzeker over hoe normaal we zelf eigenlijk zijn?