Jeroen van Kan spreekt met de bekende Duitse schrijver Wolf Wondratschek (1943) over zijn nieuwe roman 'Zelfportret met Russische piano'. Ook te gast is Alfred Birney over zijn nieuwe boek 'Niemand bleef. Dagboek van meneer B. 2005-2011'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 28 april, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Wolf Wondratschek

Jeroen van Kan spreekt met de bekende Duitse schrijver Wolf Wondratschek (1943) over zijn nieuwe roman Zelfportret met Russische piano.

In een Weens koffiehuis leert een schrijver de oude Soevorin kennen, lang geleden een beroemde Russische pianist. Nu loopt zijn leven ten einde en wil hij zijn verhaal kwijt. De schrijver luistert gefascineerd. Na deze eerste ontmoeting blijven de mannen elkaar treffen. Hoe meer Soevorin over zijn leven vertelt, des te meer versmelten de stemmen van de twee mannen. Zelfportret met Russische piano is een schitterende roman over rebellie, muziek, vrijheid, schoonheid en onsterfelijkheid in de kunst.

Alfred Birney

Ook te gast is Alfred Birney over zijn nieuwe boek Niemand bleef. Dagboek van meneer B. 2005-2011.

‘De nacht is mijn vijand als ik slaap, mijn vriend als ik waak.’ In 2005 wordt de wereld van Meneer B. kleiner als hij het na een hartinfarct rustig aan moet doen. In dit dagboek mijmert hij tijdens het herstel zonder schroom over voorbije liefdes, muziek maken, het schrijven, de boeken en de schrijvers die hem irriteren of inspireren. Hij fantaseert bij het uitzicht dat hij vanuit zijn flat heeft op vrijmoedige buurvrouwen. Hij maakt zich zorgen over zijn zoon die bij hem woont en zich afsluit. Gaandeweg herwint Meneer B. de lust om te schrijven en hij preludeert op een groots plan. ‘Met de berg aantekeningen van mijn vader en fragmenten van eigen hand zou het een dikke pil kunnen worden.’ Hij legt de kiem voor De tolk van Java.