22 mei

Deze week in Buitenhof: Frans Timmermans over het nieuwe energieplan van de EU, Ester Barendregt, Marieke Blom en Sandra Phlippen bespreken hoe de economie ervoor staat, Robert Kaplan sluit aan om te praten over de Russische invloed in Europa en de nieuwsfoto is deze week gekozen door Vincent Mentzel.

over het nieuwe Energieplan van de EU

Eurocommissaris Frans Timmermans acht de kans niet groot dat Poetin de gaskraan naar Nederland dicht zal draaien. 'Hij doet vooral zichzelf daar ontzettend veel pijn mee. De grote jongens wil hij liever aan zijn kant houden, want dat is zo'n beetje de enige bron van inkomsten die hij nog heeft.' Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de toevoer gestopt kan worden. 'We hebben afspraken gemaakt met de Amerikanen en ik hoop dat we het mandaat krijgen om namens alle landen te kunnen gaan handelen.' Tot slot is de Eurocommissaris helder over het betalen van gas in roebels: 'Dat is in strijd met de sancties. Je mag wel een rekening openen bij Gazprom, maar daar moet je in euro's betalen.'

Frans Timmermans

Eurocommissaris en vicepresident Europese Commissie

Geboren 1961

Loopbaan
- Minister Buitenlandse Zaken
- Lid Tweede Kamer PvdA
- Staatssecretaris Buitenlandse Zaken
- Adviseur Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

Publicatie
Broederschap (2015)

Eerder in Buitenhof op 27/2/22 over de nieuwe geopolitieke werkelijkheid

staat van de Nederlandse economie

Stevenen we af op een recessie? Te gast in Buitenhof hierover zijn de hoofdeconomen van de drie grootste banken van Nederland: Marieke Blom (ING), Ester Barendregt (Rabobank) en Sandra Phlippen (ABN AMRO). Marieke Blom, schetst een scenario voor als de gaskraan hier dichtgedraaid wordt: 'Het is pijnlijk, maar zou hanteerbaar gemaakt kunnen worden door alternatieven te organiseren.' De inflatie is nu al historisch hoog, helpt een renteverhoging? 'Ik denk dat renteverhoging in een aantal stappen logisch is. Het verschil met de rente in Amerika wordt steeds groter, waardoor de euro verzwakt', stelt Ester BarendregtSandra Phlippen, is het daar niet mee eens: 'Renteverhoging heeft een half jaar nodig om door te werken. Dan trap je op de rem bij een economie die al remt.'

Ester Barendregt

Hoofdeconoom Rabobank

Loopbaan
- Hoofd RaboResearch
- Ministerie van Financiën
- Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Eerder in Buitenhof op 20/6/22 over de economie na corona

Marieke Blom

Hoofdeconoom ING

Loopbaan
- Chef Geld bij de Argumentenfabriek
- Politiek adviseur PvdA

Nevenfuncties
- Beoordelingscommissie Nationaal Groeifonds

Eerder in Buitenhof op 16/1/22 over het coalitieakkoord van Rutte IV

Sandra Phlippen

Hoofdeconoom ABN AMRO

Loopbaan
- Chef economie bij het Algemeen Dagblad
- Raad van Advies Delta Lloyd
- Hoofdredacteur economenvakblad ESB

Nevenfuncties
- Universitair docent Economie aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerder in Buitenhof op 24/4/22 over de voorjaarsnota 2022

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door de nestor van de Nederlandse fotojournalistiek Vincent Mentzel.

Foto: David van Dam
Deze foto is gemaakt op 19 mei 2022 tijdens het Tweede Kamerdebat over SMS-berichten op de telefoon van de minister-president.

 

steun aan Oost-Europa

De Amerikaanse schrijver Robert Kaplan wordt al meer dan veertig jaar geprezen om zijn uitvoerige geopolitieke analyses. Door de oorlog in Oekraïne blijkt hoe afhankelijk Europa van Rusland is door de import van gas en olie. 'Merkel heeft geen kerncentrales en faciliteiten voor LNG gebouwd. Daardoor is het voor Duitsland lastiger om van Russisch gas af te komen', stelt Kaplan. Hij ziet de oorlog niet als autocratie versus democratie maar als 'een wereld met of zonder rechtsstaat.' Ook moeten we kijken naar het Rusland na Poetin: 'Na Poetin valt Rusland in een zwart gat. Ze hebben niet de bureaucratische structuren om snel verkiezingen uit te schrijven.'

Robert Kaplan

schrijver en journalist

Geboren 1952

Loopbaan
- Journalist o.a. The Atlantic Monthly en The Washington Post
- Lid Defense Policy Board, Pentagon  

Publicaties
- In Europe’s Shadow (2016)
- The Revenge of Geography (2012)

Eerder in Buitenhof op 13/3/16 over zijn boek 'Duister Europa'

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.