27 oktober

Deze week in Buitenhof: Robert Serry over Israëlische vergeldingsaanval op Iran, Eddy van Hijum bespreekt plannen voor sociale zekerheid, Michel Krielaars en Marina Ohanjanyan sluiten aan om te praten over pro-Rusland sentimenten in Oost-Europa, Boudewijn Chabot over waardig sterven en Ahmet Polat met de nieuwsfoto

escalatie in het Midden-Oosten?

‘Netanyahu en Israël hebben dit keer wel naar de Amerikanen en naar Arabische landen hebben geluisterd,’ aldus oud-diplomaat Robert Serry over de Israëlische aanvallen op Iran. Serry stelt dat er perspectief is voor de-escalatie maar dan afhankelijk, en na, de Amerikaanse verkiezingen. Ook Saudi-Arabië speelt een grote rol in de de-escalatie en het onomkeerbare pad richting de tweestatenoplossing: ‘Saudi-Arabie zal geen diplomatieke betrekkingen aangaan met Israël als dit niet gebeurt’. De bijna onmogelijke tweestatenoplossing lijkt terug te zijn in de rethoriek, en is daarom van belang: ‘ik denk wel dat het de enige oplossing is om te voorkomen dat we dus teruggaan naar af’. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam dan eindelijk de verwachte vergelding van Israël na de raketaanval van Iran een maand geleden. Een gesprek met oud-diplomaat en voormalig VN gezant Robert Serry over de gevolgen van deze aanvallen voor de verhoudingen in het Midden-Oosten.

Lees meer

 

Robert Serry

diplomaat

Loopbaan
- Stichting Open Door Ukraine
- Senior Adviser European Institute of Peace
- Voormalig VN gezant Midden-Oosten Vredesproces 
- Voormalig crisismanager NAVO  
- Oud-ambassadeur in Ierland en Oekraïne 

Publicaties
- The Endless Quest for Israeli-Palestinian Peace (2017) 

Eerder in Buitenhof op 22/9/24 over de toenemende onrust in het Midden-Oosten

problemen bij het UWV

Vicepremier  en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum staat een grote klus te wachten: hoe zorgt hij ervoor dat de duizenden dossiers bij het UWV met verkeerd berekende uitkeringen worden aangepakt? Tegelijkertijd wil de NSC minister veranderingen doorvoeren in het ingewikkelde systeem van de sociale wetgeving. Hoe haalbaar is dat terwijl er zoveel problemen zijn bij uitvoeringsorganisatie UWV? En hoe kijkt de vice-premier terug op de hobbelige tijd van de afgelopen weken waarbij zijn eigen partij NSC op ramkoers lag met coalitiegenoot PVV rond de zogenaamde noodwet die het strengste asielbeleid ooit zou moeten realiseren? 

‘Het heeft te lang geduurd, mensen verwachten stevige migratie maatregelen,’ aldus Van Hijum over de asieldeal van het kabinet. Hij is tevreden dat er over inhoud gesproken kan worden: ‘Ondanks dat er lang omheen is gedraaid is er een knoop over doorgehakt.’ 'Deze omvang van fouten, daar ben ik van geschrokken', aldus de minister verantwoordelijk voor het UWV. Hij vindt dat mensen niet de gevolgen zouden moeten dragen van overheidsfouten, maar kan ‘niet garanderen dat dat voor iedereen geldt’. Kabinet-Schoof zet zich in voor het waarborgen van sociale zekerheid. ‘Dat moeten we dus goed en zorgvuldig doen voordat we met die herstelactie beginnen. Volgens van Hijum betekent dat er ‘fundamenteel naar dat hele [toeslagen]gebouw gekeken moet worden’. Beginnend met de ‘dingen die we al wel kunnen doen’. Het is een doolhof geworden waar heel veel mensen zich ook niet meer een weg weten te vinden.’  

Lees meer:

Eddy van Hijum

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (NSC)

Loopbaan
- Tweede Kamerlid NSC
- Gedeputeerde oa Economie, Financien Overijssel (CDA)
- Statenlid Overijssel (CDA)
- Tweede Kamerlid CDA
 

de nieuwsfoto

Fotograaf en filmmaker Ahmet Polat bespreekt een spraakmakende nieuwsfoto.

Bekijk een andere nieuwsfoto

Deze foto is gemaakt op 21 oktober 2024 in Canberra, Australië door fotograaf Aaron Chown. De Britse koning Charles kijkt naar een Pyroton demonstratie tijdens zijn bezoek aan het Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) National Bushfire Behaviour Research Laboratory, waar er onderzoek wordt gedaan naar natuur- en bosbranden. 

Pro-Rusland sentiment in Oost-Europa

Bulgarije gaat zondag naar de stembus en alle seinen wijzen op een historische groei voor pro-Kremlin partij Revival. Ook in Georgië lijkt de overwinning naar de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom te gaan. En in in Moldavië wijzen steeds meer neuzen naar Moskou, want daar bleek het pro-Russische kamp veel sterker dan verwacht bij een recent referendum over toetreding tot de EU.  
Wat is er aan de hand in deze voormalige Sovjet landen? Waar is Rusland op uit? En wat betekent het voor Europa als deze landen steeds meer onder Russische invloed komen? Een analyse van Oost-Europa deskundige Marina Ohanjanyan en oud-correspondent Moskou Michel Krielaars. 

‘De belangrijkste kaarten die Moskou speelt zijn de anti-LHBTI-kaart en de Europa-is-oorlog kaart,’ aldus Krielaars. Dezelfde kaarten manifesteren zich bij de verkiezingen in Moldavië en Georgië. Over de winnende Georgische partij stelt Ohanjanyan: ‘Ze hebben het nog steeds over toetreding tot de EU en die prowesterse koers. Alleen handelen ze daar niet naar.’ Krielaars legt een parallel met de oorlog in Oekraïne: ‘Georgië neemt officieel een neutraal standpunt in, in de oorlog met Oekraïne. Maar ze zijn natuurlijk als de dood voor wat er kan gebeuren’. Vormen van Russische beïnvloeding zoals desinformatie, sabotage en omkoping speelden een grote rol, want de toetredingseisen die de EU stelt aan Georgië raken heel direct aan de machtsbasis van oligarch en leider van de Georgische Droom, Bidzina Ivanishvili. ‘Ik denk dat hier ook sprake is van een soort samenvallend belang met Rusland,’ aldus Krielaars.‘ De rand, de schil om Europa heen, daar kan natuurlijk van alles misgaan. En het is in Rusland's belang om die chaos overal te creëren.’ 

Lees meer

Marina Ohanjanyan

Oost-Europa deskundige

Loopbaan
Clingendael
Beleidsmedewerker Ministerie van Defensie
Max van der Stoel Foundation

Michel Krielaars

oud-correspondent Moskou

Geboren 1961

Loopbaan
- Chef Boeken NRC Handelsblad
- Correspondent Rusland NRC Handelsblad

Publicaties
- Oorlog met Rusland (2022)
- De klank van de heilstaat (2021)
- Het brilletje van Tsjechov (2014)

In dit gesprek werd de naam van Milou genoemd. Milou was het meisje dat na jaren ondragelijk en uitzichtloos psychisch lijden op 17-jarige euthanasie kreeg. 

Chabot vertelde dat Milou anorexia had en met euthanasie voor ‘de makkelijkste weg’ koos door zichzelf niet uit te hongeren omdat ze dat haar ouders niet aan wilde doen. Chabot, die Milou persoonlijk niet heeft gekend, heeft ons achteraf laten weten haar verward te hebben met een andere patiënt heeft spijt van zijn uitspraken. Ook de redactie van Buitenhof betreurt de gang van zaken en wij realiseren ons dat dit pijnlijk en kwetsend moet zijn geweest voor de nabestaanden van Milou. 

waardig sterven in eigen regie

Vorige maand maakte een vrouw in Zwitserland een einde aan haar leven door middel van de Sarco-capsule. Daarmee laait een gevoelige discussie over eigen regie bij levenseinde opnieuw op. De Nederlandse psychiater Boudewijn Chabot komt binnenkort met een eigen methode voor wat hij noemt een goede zelfdoding. Tegelijkertijd heeft hij twijfels bij zijn eigen methode.  

‘De dood is zo’n mysterieus iets. Hoe kunnen we dat geheimzinnige iets in de handen van de persoon zelf laten en het niet overnemen?,’ aldus Chabot over hulp van anderen bij zelfdoding. Chabot stelt dat de aanwezigheid van naasten het meest essentiële is. ‘Daar drijft de hele goede dood op, zowel bij palliatieve zorg als bij euthanasie.’ Hier hoort ook overgave bij. ‘Eigen regie blijft iets wat wel heel veel mensen graag willen. Maar ik denk dat het probleem ligt bij dokters die dat doodmaken dus overnemen.’ ‘Het gevaar van goeddoen door doodmaken’. Over schuld, en zijn eigen stikstof-methode, stelt Chabot: ‘Die schuld hoort bij mijn werk. Ik ben altijd schuldig als ik mensen de mogelijkheid geef om uit die gevangenschap die het leven geworden is te overlijden’. 

Lees meer:

Boudewijn Chabot

psychiater

Loopbaan
- Ouderen-psychiater
- Onderzoeker zelfgekozen levenseinde (UvA)

Publicatie
- Uitweg. Een waardig levenseinde in eigen hand (2010)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.