Kaukasus

Een gebied met talloze bergvolkjes die het voortdurend aan de stok hebben met elkaar en vooral met de Russen, zo zien we de Kaukasus meestal. Niet helemaal ten onrechte, maar er is natuurlijk veel meer te beleven.

De bergen achter Sotsji

De Olympische Spelen in Sotsji in 2014 (nu Rusland, maar oorspronkelijk gebied van de Tsjerkessen) waren de aanleiding voor Jelle Brandt Corstius om een reisserie in de Kaukasus te maken. In zes afleveringen neemt hij je mee naar bijzondere mensen met bijzondere verhalen in Rusland, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Meteen in deel 1 leert hij hoe het is om bij een stam te horen. Bovendien komt hij in een klas waar de kinderen een taal met 72 letters in het alfabet moeten leren en ontmoet hij Syrische vluchtelingen wiens voorouders lang geleden juist uit dit gebied wegtrokken.

Metropolis: geen blote buiken in Armenië

Met affiches in de aanslag verkondigt Gor uit Armenië dat vrouwen hun navel moeten bedekken. Gor (39, man en zelf nog maagd) is bang voor veramerikanisering van de samenleving en met zijn acties wil hij de traditionele Armeense waarden in stand houden. De vrouwen in zijn stad denken er veelal anders over.

De Avonden: schrijvers portretteren Tbilisi

Het Vlaams-Nederlands huis deBuren nodigde schrijvers, essayisten en dichters uit om twee weken in een interessante stad in residentie te gaan. Hun indrukken resulteerden in citybooks, een reeks multimediale stadsportretten. In radioprogramma De Avonden een stadsportret van de Georgische hoofdstad Tbilisi door de begenadigde schrijvers Frank Westerman en Stefan Hertmans.

meer Kaukasus bij de vpro