Nicaragua

Nicaragua is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Door droogte zijn er soms voedseltekorten. President Daniel Ortega, al bijna dertig jaar aan de macht, riep daarom op om leguaan te eten. Met hulp van Chinezen wil Ortega het land een boost geven door het Nicaragua-kanaal te graven, hopende op hetzelfde succes als Panama. VPRO'er Stef Biemans woont er al jaren en geeft ons via verschillende programma's een inkijkje in het leven van het gewone volk. Hoewel, gewoon?

Brieven uit Nicaragua: heimwee

Wat doe je als je verliefd wordt op een meisje in Nicaragua? Dan pak je je koffers, stap je op het vliegtuig, klop je aan bij haar vader en vraag je om de hand van zijn dochter. Dat heeft Stef gedaan, daarom woont hij nu in Nicaragua. En dat is best even wennen, want alles is daar anders...

In Brieven uit Nicaragua beantwoordt Stef Biemans vragen van Nederlandse kinderen over Nicaragua; een land waar alles anders is. Heel ontwapenend is de uitzending over heimwee. Want hoe sexy emigreren ook lijkt, het lijntje met je roots knip je gewoon niet 1-2-3 door. Stef laat beide werelden samen komen. Hoe? Kijk zelf maar.

Het spoor: woordoorlog

Dit is een radio-uitzending uit 1986, een oudje dus. Maar je moet hem horen als je wilt begrijpen welke uitwerking de Koude Oorlog had op landen als Nicaragua. Een jaar ervoor hadden de sandinisten (een socialistische guerillabeweging) de macht gegrepen. Uit angst dat het communisme zou overwaaien naar de VS, steunden de Amerikanen de oppositie, de contra's. Hun bemoeienis ging ver, zelfs alle berichtgeving uit dit land werd gefilterd door Washington. Jaap van Ginniken maakte er een reportage over en sprak met betrokkenen en deskundigen. Over de lange arm van Amerika dus.

Metropolis TV: fans van André Rieu

Misschien komt het doordat Metropolis-presentator zelf in Nicaragua woont, maar verreweg de meeste items voor dit programma komen hier vandaan. Metropolis telt zelfs drie correspondenten in Nicaragua, behalve Stef, ook Maryorit en Cesar. Als je al hun reportages bekijkt, vraag je je af of er nog wel normale mensen rondlopen in dit land. De een denkt dat hij Jezus is, de ander zegent huisdieren. We kozen uiteindelijk voor de uitzending waarin een ouder echtpaar hun onvoorwaardelijke liefde voor de muziek van André Rieu laten zien. Omdat het zo aandoendelijk is. Maar of we hiermee ooit dé Nicaraguaan echt begrijpen?

meer Nicaragua bij de VPRO