zand naar de zee dragen

, bouwe van straten

zand naar de zee dragen

bouwe van straten ,

Klimaatjagers liet zien dat klimaatverandering op veel plekken al duidelijk zichtbare effecten heeft. Tegelijkertijd werken mensen hard aan mogelijke oplossingen. Spelende kinderen op het strand van Zandvoort geven het goede voorbeeld: hun zandsculpturen halen CO2 uit de lucht en gaan verzuring van de oceanen tegen.

Geochemicus Olaf Schuiling heeft een plan. Een plan voor de planeet. Door het mineraal olivijn versneld te laten verweren, kun je CO2 afvangen uit de atmosfeer. En olivijn is in voldoende mate aanwezig op de aarde om in theorie het hele klimaatprobleem op te lossen. Tijdens het EK Zandsculpturen sloeg hij de handen ineen met het bedrijf greenSand, dat olivijnzand verkoopt, en de Haagse Zandacademie. Kinderen maakten dolfijnen, octopussen en zeepaardjes van het zand, en hielpen en passant met het afvangen van 12,5 ton CO2.

Schuiling is in de race voor de Virgin Earth Challenge, de prijs die Richard Branson instelde voor het beste plan om CO2 aan de atmosfeer te onttrekken. De uitreiking laat al een aantal jaren op zich wachten, maar Schuiling behoort tot de tien finalisten.

advertentie