Vanaf Duits grondgebied zijn de afgelopen jaren duizenden executies en martelingen gepland en uitgevoerd. In Argos Internationaal een gesprek met John Goetz, die deze Duitse betrokkenheid bij de Amerikaanse ‘war on terror’ blootlegde. Bekijk ook zijn documentaire hierover.

---------------------------------------------------------------------
Argos: Geheimer Krieg
Zaterdag 18 januari, 14.00 uur op Radio 1

---------------------------------------------------------------------

Argos Internationaal, een nieuwe maandelijkse rubriek van het onderzoeksjournalistieke radioprogramma, trapt af met een interview waarin John Goetz vertelt over zijn project Geheimer Krieg.

Duitsland is betrokken bij de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme op een wijze die ik me niet had kunnen voorstellen.

John Goetz

Goetz is een Amerikaanse onderzoeksjournalist die al 25 jaar in Berlijn woont en werkt. In het spraakmakende multimediale project Geheimer Krieg zocht hij samen met collega’s uit wat de Duitse rol is in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Het leidde tot een boek, een tv-documentaire, een artikelenreeks in de Süddeutsche Zeitung en een uitgebreide website met alle informatie.

Die documentaire staat er ook op. Hij duurt een half uur en je kunt hem hieronder ook bekijken. Een aanrader, tenzij je nauwelijks Duits verstaat. De stijl van Goetz doet denken aan die van Michael Moore: hij kaart ernstige zaken aan met humor, bijvoorbeeld door een CIA-basis met een helikoptertje te filmen en een bewaker te treiteren met lastige vragen. Een van de meer bizarre mensen in de documentaire is Danielle Balderston, een dame die als dronepiloot vijf mensen met Hellfire-raketten heeft gedood en nu werkt als gothic fotomodel. Ze ziet het werk voor het Amerikaanse leger als een gewone kantoorbaan: je werkt van negen tot vijf, en dat werk neem je niet mee naar huis.

Er worden in Duitsland buitengerechtelijke executies gepland en ook infrastructureel uitgevoerd. De beslissingen over executies worden door AFRICOM gemaakt. De oorlog in Afrika en de oorlog tegen het terrorisme wordt door AFRICOM aangestuurd. En AFRICOM zetelt in Stuttgart, niet in Afrika.

John Goetz

Duitsland blijkt een sleutelrol te vervullen bij aanvallen van Amerikaanse drones, onbemande vliegtuigen, onder meer in Jemen en Somalië. Deze drones maken veel slachtoffers. Sinds Barack Obama president werd zijn er zo’n vijfduizend mensen mee gedood, schat Goetz. Waarvan een vijfde onschuldige burgers.

Vanuit de Duitse hoofdkwartieren worden ook de dodenlijsten samengesteld voor deze drone-aanvallen, op basis van informatie van onder meer de CIA en de NSA die belangrijke afdelingen in Frankfurt hebben. Goetz ging er kijken en sprak met voormalige medewerkers.