Correspondent Floris Akkerman is in het opstandige oosten van Oekraïne, in het gebied dat door de separatisten is uitgeroepen tot Volksrepubliek Donetsk. De jonge republiek blijkt nu al bureaucratie te kennen.

Gedwee staan de buitenlandse journalisten te wachten op hun persaccreditatie. Een bijzondere in dit geval. Een van de vorige maand door pro-Russische separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne. Zij zullen de Oekraïense presidentsverkiezingen van zondag als onwettig beschouwen.

Op de zevende verdieping van het bezette overheidsgebouw maakt een jongeman de accreditatie in orde: een velletje met je naam erop, de handtekening van de perscoördinator en het wapen en de naam van de volksrepubliek. 860 collega’s gingen voor.

Maar het karwei is nog niet af. De jonge republiek kent al bureaucratie. De inwoners moeten immers aan het werk. Dus gaat het drie etages omhoog. Want de veiligheidsdienst moet twee stempels zetten op het papier dat even groot is als de helft van een A4tje.

De accreditatie is nodig. Wie naar Slavjansk, honderd kilometer ten noorden van Donetsk, wil om de schietpartijen tussen het Oekraïense leger en de separatisten te aanschouwen, moet langs verschillende controleposten, waaronder die van de separatisten. Zonder accreditatie laten ze je niet door. Ook bij het overheidsgebouw blijkt het papiertje onmisbaar. Na het nemen van foto's van de barricades, bestaande uit autobanden, prikkeldraad, tafels, stoelen en deuren, rond het gebouw komen meteen mannen aangelopen om te vragen of ik daar bevoegd voor ben.

De jonge republiek ontpopt zich tot een heus land. Of in ieder geval een poging daartoe. Volksministers en volkscomités zijn aan het werk gegaan. Een medewerker op de tiende verdieping van het overheidsgebouw zegt dat zijn oma al een pensioen heeft gekregen van de volksrepubliek. Maar er is meer geld nodig. De oplossing doet denken aan de communisten: de volksrepubliek wil de industrie nationaliseren. Op het plein wordt in ieder geval al geld ingezameld.

Buiten het territorium van het overheidsgebouw voelt het niet anders of je loopt over Oekraïense grond. De Volksrepubliek Donetsk doet denken aan een klucht. De inwoners ervan zijn zelf bloedserieus.

 

Meer verslagen uit Oekraïne van Floris Akkerman