Nederlandse Staat aansprakelijk voor deportatie ruim 300 moslimmannen in Srebrenica, Britten nemen vergaande afluisterwet aan, EU zit op forse Ruslandsancties, de cel in om buitenspelend kind: de wereldberichten van vandaag.

Rechter: Nederland moet boeten voor Srebrenica

Op 13 juli 1995, twee dagen nadat Servische troepen de moslimenclave Srebrenica in Bosnië hadden ingenomen, werden duizenden moslimmannen in bussen geladen en weggevoerd. Later bleek dat ze allemaal waren geëxecuteerd. De Nederlandse Staat is medeverantwoordelijk voor een deel van die deportaties, oordeelde vandaag de rechtbank in Den Haag, want Nederlandse militairen hadden tot taak deze burgers te beschermen. En ze hadden genoeg aanwijzingen om te kunnen vermoeden dat de mannen bij deportatie zouden worden vermoord.

Britten nemen omstreden afluisterwet aan

Alle internetverkeer dat door Groot-Brittannië loopt, kan straks worden afgeluisterd, als het aan het Britse parlement ligt. Dat komt door wijzigingen in de DRIP-wet, wat staat voor Data Retention and Investigatory Powers. De nieuwe versie van de wet is in strijd met Europese regels, zeggen kenners.

EU zint op forsere sancties Rusland

De Financial Times heeft de hand weten te leggen op een ontwerpbesluit van de EU-leiders over nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de aanhoudende militaire steun van dat land aan Oekraïense separatisten. En het inlijven van de Krim natuurlijk. Tot nu toe waren de sancties gericht op een handvol personen, maar nu wordt het pakket veel uitgebreider, als de leiders hier hun goedkeuring aan geven.

Cel in om buitenspelend kind

Gearresteerd omdat je je kind zonder toezicht in een park liet spelen. Het overkwam een Amerikaanse vrouw die op dat moment bij McDonalds werkte. Op televisie werd ze neergezet als ontaarde moeder, maar welke keus heb je als alleenstaande ouder eigenlijk, in een land waar het minimumloon te laag is om kinderopvang van te betalen?

Gaza-Israël: de stand

Hamas, de Palestijnse groepering die de Gazastrook bestuurt, en het Israëlische leger bestoken elkaar deze dagen onophoudelijk. De een met raketten die zelden doel treffen, de ander met precisiebombardementen. Hoe is de stand nu? De New York Times houdt 'm bij. Op dit moment staat het qua doden 194 tegen 1. Ietwat misleidend is de andere vergelijking die de krant maakt: het aantal doelen dat Israël getroffen heeft tegenover het aantal raketten dat Hamas heeft afgevuurd.