Een korte selectie berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: Verkrachting ‘door bikini’s’, Tsaarburger vervangt Big mac, emotionele uitbarsting in Japan, Hong Kong eist democratie, Braziliaanse mannen buiten spel.

Verkrachting? Komt door bikini's!

Goa, India – Bikini’s en korte rokjes kunnen maar beter verboden worden, vindt een minister van de Indiase deelstaat Goa, want dat is de manier om seksuele delicten te voorkomen. Een klassiek staaltje van blaming the victim, dat hem op felle kritiek kwam te staan. Maar ook op bijval.

Tsaarburger vervangt big mac

Krim, Rusland/Oekraïne – Fastfoodketen McDonalds trok zich ‘wegens leveringsproblemen’ terug uit de Krim nadat het schiereiland tot Russisch grondgebied werd verklaard. In een van de vestigingen wordt nu een filiaal van de Russische concurrent Rusburger geopend, meldt Bloomberg. Tsaarburgers vervangen de Big Mac, en in plaats van cola kunnen klanten perenlimonade bestellen.

Oprechte emoties in de politiek

Tokyo, Japan - Deze Japanse politicus is 47, maar ziet er jonger uit. Veel jonger:

Demonstreren voor democratie

Hong Kong, China – Gisteren demonstreerden inwoners van Hong Kong voor democratie, zoals elk jaar op 1 juli. De opkomst was volgens de organisatoren ruim een half miljoen mensen (de politie meent dat het er minder dan honderdduizend waren). Hong Kong heeft meer autonomie dan inwoners van andere Chinese steden, maar die rechten staan in de voormalige Britse kolonie wel steeds meer onder druk.

Buiten spel

Brazilië - Nu hun steden overspoeld worden door buitenlandse voetbalfans, hebben de Braziliaanse mannen op vrouwenjacht het lastig, schrijft Wies Ubags. De vrouwen hebben liever een rijke gringo dan een local, en de ontmoetings-app Tinder maakt die gemakkelijk te vinden.

Oranje's grootste fans

Jayapura, Indonesië - Twee weken geleden won het Nederlands elftal een potje voetbal van hun Australische collega’s. Waren we blij mee. Maar toeterend en uitzinnig gillend rondrijden met wapperende vlaggen, neu. Hoe anders was dat in… Jayapura, in de Indonesische provincie Papoea. Dat gebied was tot 1965 Nederlands en werd vervolgens door Indonesië ingenomen. Dat het hart van veel inwoners nog bij Nederland ligt, zie je in deze wonderlijke video. Twee weken oud alweer natuurlijk, maar kijk toch maar even.