Veel hardnekkige problemen die in Nederland onoplosbaar lijken, zijn in het buitenland vaak allang opgelost. Door gewaagde visie met gedurfde besluiten en spectaculaire resultaten. Zoals ouderenzorg, kinderopvang, onderwijs en ons drugsbeleid. Tegenlicht kijkt naar de oplossingen waar Nederland van zou kunnen leren en komt op 23 november met een aflevering. Ben je correspondent en ken jij ook zo'n voorbeeld? Mail ons!

Tegenlicht maakte in 2012 de aflevering Expeditie beter Nederland, waarin onder meer aandacht voor Noorwegen, dat hulpbehoevende ouderen naar Spanje stuurt en zo geld bespaart; Finland, waar ze het beste onderwijs van Europa hebben, onder meer omdat docenten universitair geschoold moeten zijn - docenten hebben de status van arts; en Duitsland, waar grootschalig op de duurzame economie wordt ingezet. Stuk voor stuk voorbeelden waarvan Nederland kan leren.

De aflevering van 23 november - Expeditie nog beter Nederland - is een vervolg op dit eerste deel en kijkt naar dingen waar we in Nederland in vooruit liepen maar waar andere plekken in de wereld nu voorop lopen: het drugsbeleid, het ouderenbeleid en voedsel.

Waar kan Nederland van leren?

In het kielzog van deze aflevering komt VPRO Buitenland met een drieluik artikelen met nóg drie aansprekende voorbeelden.

Ben je correspondent in het buitenland en ken je zo'n voorbeeld waar Nederland nog wat van kan opsteken? Mail ons een voorstel en maak kans op publicatie. Voorstellen bestaan uit een korte beschrijving van een probleem in Nederland, de oplossing in 'jouw' buitenland, en een korte beschrijving van je artikel. Je kunt denken in de categorieën zorg, onderwijs, voedsel, duurzaamheid/natuur/milieu.

De beste drie voorstellen mogen uitgewerkt worden tot een artikel van ca. 500 woorden, incl. begeleidend (al dan niet bewegend) beeldmateriaal. Tegenover publicatie staat een (standaard-) vergoeding. De drie artikelen worden als de serie 'Expeditie nog beter buitenland' gepubliceerd rond de uitzending.

Ideeën kun je uiterlijk 18 november sturen aan buitenland@vpro.nl.

De Tegenlicht-aflevering 'Expeditie nog beter Nederland' is te zien op zondag 23 november, 21.25 u. op NPO2. Kijk voor meer informatie op de website van Tegenlicht.