In Tacloban, de Filipijnen, vielen de meeste doden in de evacuatiecentra waar ze veiligheid zochten. Die zijn er nu nog slechter aan toe dan toen. Waar moeten de mensen naartoe als een nieuwe tyfoon het land nadert?

Een jaar geleden raasde de sterkste storm ooit over de Filipijnen. Duizenden mensen kwamen om het leven. Wrang genoeg stierf een groot gedeelte daarvan in het evacuatiecentrum waar ze veiligheid zochten. De inwoners van Tacloban zijn bang: waar moeten ze naartoe als een nieuwe tyfoon het land nadert?

‘Als de overheid ons vertelt om weer te evacueren, dan zal ik ze niet gehoorzamen. Dan ga ik op zoek naar een plek hoog in de bergen.’ Het is een jaar geleden dat Joyce Taliader samen met haar man en drie kinderen veiligheid probeerde te zoeken in het Astrodome, een evacuatiecentrum aan de kust van Tacloban. Toen ze binnen waren, brak er echter paniek uit. Door de harde wind braken de ramen en het zeewater vulde langzaam de ruimte waarin ze zich verscholen. Joyce: ‘De scherven vlogen in het rond. Mensen probeerde elkaar van de trap te duwen, op zoek naar een hoger gelegen plek waar het water niet kon komen.’

Joyce en haar gezin konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen, maar vele anderen niet. Dat leidt tot kritiek: wie is er verantwoordelijk voor de huidige staat van evacuatiecentra? Een reportage van Krista Arriëns en Anne de Blok.

Meer filipijnen bij de vpro