Deze dame en heer bepalen voor een groot deel de speelruimte van Barack Obama straks in de Senaat. Wint de Republikeinse Joni Ernst, dan kan de Amerikaanse president niet veel kanten meer op. Ernst en Democraat Bruce Braley komen uit voor Iowa, waarom is toch altijd de stemming in deze staat zo belangrijk? Duiding in bureau buitenland en ovt.

bureau buitenland: over miljarden aan reclamespotjes en waarom het zo spannend wordt

Vier miljard dollar gaat er om in deze verkiezingscampagne. Het geld gaat vooral op aan negatieve reclamespotjes. Volgens Bernard Hammelburg, Amerika-kenner, op het obscene af. In het buitenlandpanel van Bureau Buitenland meer verdieping over hoe Amerika er nu voor staat, maar ook over het belang van deze 'midterms' verkiezingen. Colorado, Kansas en Georgia zijn drie andere staten waar het spannend kan worden volgens Amerikadeskundige Victor Vlam. 

Duiding over het belang van Iowa

De Democratische kiezers in Iowa maakten een duidelijke keus tijdens de voorverkiezing van 2008: Barack Obama kreeg 38 procent en won dik van John Edwards; Hillary Clinton eindigde op de derde plaats. Het was Obama's eerste stap naar het presidentschap. Waarom is Iowa altijd zo spannend? Amerikanist Frans Verhagen over het belang van Iowa, het kiezen vroeger van kandidaten in de 'smoke field rooms' (zeg: achterkamertjespolitiek) en de winst toen van Obama.