VPRO’s Bureau Buitenland, elke werkdag
’s avonds tussen acht en half negen te beluisteren op npo Radio 1, heeft er naast Chris Kijne en Rik Delhaas een presentator bij: Naeeda Aurangzeb.

Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb

Waar kunnen we Naeeda Aurangzeb van kennen?

‘Als het om televisie gaat waarschijnlijk van De halve maan. Bij de radio was ik presentator van Dichtbij Nederland, Lijn 1 en Oba live. En in de regio Den Haag van TV West. Ik heb voor televisie ook documentaires gemaakt, over de kerstnacht in Bethlehem en over Israëliërs die zich tot de islam hebben bekeerd.

Verder heb ik drie jaar in Jeruzalem, Tel Aviv en New York gewoond en toen voor NGO’s gewerkt die actief zijn als conflictbemiddelaar in crisisgebieden. In Israël en Palestina bijvoorbeeld heb ik gesprekken begeleid tussen Palestijnse en Israëlische tieners.

Ik ben ook langs Palestijnse vluchtelingenkampen in heel het Midden-Oosten gereisd en heb er een boek over geschreven: Verdreven Palestijnen.’

Wat gaat u voor Bureau Buitenland doen?

‘Ik ga twee dagen per week presenteren, voorlopig op maandag en vrijdag. Natuurlijk werk ik ook samen met collega’s aan de onderwerpen in de uitzending. Bij Bureau Buitenland is er ruimte voor het grote internationale nieuws, het biedt een bredere kijk op alles wat gebeurt. Daarin loopt het voor op de rest van de journalistiek. Buitenlands nieuws wordt steeds meer ons nieuws, niemand kan zich voor die ontwikkeling afsluiten. Neem nou de nieuwste trend: de winkelstraten in de Europese hoofdsteden gaan steeds meer op elkaar lijken. Een bedrijf als V&D verdwijnt, en Europese ketens nemen het over.’