Belle

1993, Irma Achten, 99 minuten

Nederland 1993. Drama van Irma Achten. Met o.a. Wivineke van Groningen, Rosa Herzberg, Nelleke Zitman, Reinout Bussemaker en Do van Stek.

VPRO Cinema

De levensgeschiedenis van een wispelturige en eigenzinnige Belle van Levert (overtuigend maar soms wat te pathetisch gespeeld door van Groningen), die breekt met haar ouders rond 1900 en een leven voor zichzelf probeert op te bouwen. In de jaren 1920-1930 begint zij een lesbische relatie met de zwangere ex-huishoudster van het ouderlijk huis. Hoewel zij dweperig gedichten wil schrijven en onafhankelijk wil zijn, trouwt zij, krijgt kinderen en wordt een succesvolle bedrijfsleidster. Haar strijd tussen wens en daad loopt fataal af. Er blijft haar slechts de troost van een buitenechtelijke verhouding met een oer-Hollandse boerenzoon. Aan het slot is zij net zo'n matrone als haar moeder was. Interessant, veelbelovend debuut van filmmaakster Achten, die zelf het scenario schreef maar te veel hooi op haar vork nam. Hier en daar te kitscherig en overdreven. De zwart-wit fotografie van cameraman Nestor Sanz is erg mooi en de geluidsband maakt indringend gebruik van de muziek van Mahler.

credits

Regie:
Irma Achten
Cast:
Wivineke van Groningen, Rosa Herzberg, Nelleke Zitman, Reinout Bussemaker, Do van Stek, Ulf Maria Kuhne, Gussje van Tilborgh
Scenario:
Irma Achten
Productie:
Denis Wigman, Kees Kasander
Camera:
Néstor Sanz
Geluid:
Benjamin Smelt
Art direction:
Anet Wilgenhof
Montage:
Marina Bodbijl
Jaar:
1993
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

Belle (1993) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer