Verenigde Staten 1955. Komedie van John Ford en Mervyn LeRoy. Met o.a. Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon en Betsy Palmer.

VPRO Cinema

Eerste stuurman, luitenant ter zee Roberts (Fonda), van het marine bevoorradingsschip (tandpasta en toiletpapier) USS Reluctant is een voormalig koopvaardij-officier. Hij vindt de dienst weinig eervol en wil weleens echte oorlogsactie meemaken. Dictatoriale kaptein Cagney dwarsboomt zijn ambities en zet de bemanning tegen hem op in ruil voor een enkele gunst. Als ze vastmaken gaat de jongste van seks verstoken officier Lemmon zonder verlof van boord, op jacht naar de eerste de beste rok die hij tegenkomt. Er breekt bijna muiterij uit en Fonda moet de zaak beslechten. Hij wordt uiteindelijk beloond met actieve zeedienst. Powell speelt de filosofische, maar slappe scheepsarts. Lemmon kreeg een Oscar voor zijn rol. Een sublieme film.

credits

Regie:
John Ford, Mervyn LeRoy
Cast:
Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon, Betsy Palmer, Ward Bond, Nick Adams, Harry Carey jr, Perry Lopez
Scenario:
Joshua Logan, Frank S. Nugent
Productie:
Leland Hayward
Camera:
Winton C. Hoch
Muziek:
Franz Waxman
Jaar:
1955
Genres:
Komedie, Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Mister Roberts (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken