Pasolini, un delitto italiano

1995, Marco Tullio Giordana, 99 minuten

Italië/Frankrijk 1995. Drama van Marco Tullio Giordana. Met o.a. Carlo De Filippi, Nicoletta Braschi, Toni Bertorelli, Andrea Occhipinti en Victor Cavallo.

VPRO Cinema

In de nacht van 2 november 1975 wordt Pino Pelosi (De Filippi) aangehouden in een gestolen auto. Hij bekent de eigenaar ervan vermoord te hebben. Op een braakliggend stuk grond nabij Ostia wordt het lichaam gevonden van Pier Paolo Pasolini. De jongen beweert dat de cineast zich aan hem wou vergrijpen en dat hij uit zelfverdediging handelde. Dit verhaal kwam het openbaar ministerie en het establishment goed uit; de zaak kon dus geseponeerd worden. In zijn film (en het gelijknamige boek) gaat Giordana op zoek naar de ware toedracht, waarbij Pasolini om het leven kwam. Hij stelt daarbij de corruptie van de Italiaanse justitie op pijnlijke wijze aan de kaak en schildert een ontnuchterend beeld van Pasolini en van Italië. Hij schreef het documentaire-achtige scenario met Sandro Petraglia en Stefano Rulli. Fotografie van Franco Lecca.

credits

Regie:
Marco Tullio Giordana
Cast:
Carlo De Filippi, Nicoletta Braschi, Toni Bertorelli, Andrea Occhipinti, Victor Cavallo, Rosa Paneta, Claudio Amendola, Claudio Bigagli, Antonello Fassari, Massimo De Francovich, Giulio Scarpati
Scenario:
Stefano Rulli, Sandro Petraglia, Marco Tullio Giordana
Productie:
Jean-François Lepetit, Claudio Bonivento, Rita Rusic, Vittorio Cecchi Gori
Camera:
Franco Lecca
Muziek:
Ennio Morricone
Geluid:
Gianni Zampagni
Art direction:
Gianni Silvestri
Montage:
Cecilia Zanuso
Jaar:
1995
Alt. titels:
Pasolini, an Italian Crime, Pasolini, mort d'un poete, Who Killed Pasolini ?
Genres:
Drama, Documentaire, Thriller
Landen:
Italië, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Reageer