The Crossing

1999, Nora Hoppe, 91 minuten

Denemarken/Belgiƫ/Nederland/Duitsland 1999. Drama van Nora Hoppe. Met o.a. Behrouz Vossoughi, Johan Leyssen, Viviane de Muynck, Mil Seegers en Juan Carlos Tajes.

VPRO Cinema

Babak (Vossoughi) is een vluchteling uit Afghanistan, die al twintig jaar in Brussel woont en zich in leven gehouden heeft met minderwaardige baantjes. Nu is hij oud en der dagen zat, hij heeft een broze gezondheid en woont in een troosteloos pension in de Belgische hoofdstad. Hij heeft grote moeite om een pensioenuitkering te krijgen, want de stukken uit Afghanistan zouden onvolledig zijn en voor de autoriteiten moeilijk te begrijpen. Hij ontmoet in de keuken van zijn onderkomen Sarban (Leysen) die met hem begint te praten. Geleidelijk peutert Sarban Babaks onderdrukte, smartelijke verleden los en Sarban blijkt uiteindelijk het nodige over Babak te weten. Dit is de eerste lange film van de in Berlijn woonachtige Amerikaanse Hoppe. De film neemt er de tijd voor om op gang te komen, maar ontwikkelt zich tot een interessant geval dankzij het uitstekende spel van Leysen en Vossoughi. Daarbij komt het sfeervolle camerawerk van meesterfilmer Walther Vanden Ende, die Brussel een huiveringwekkend Oosteuropees gevoel heeft meegegeven. Het scenario is van regisseuse Hoppe en haar film zou het als toneelstuk ook heel goed doen; het speelt op een dag en is in vijf bedrijven onderverdeeld.

credits

Regie:
Nora Hoppe
Cast:
Behrouz Vossoughi, Johan Leyssen, Viviane de Muynck, Mil Seegers, Juan Carlos Tajes, Michel Israel, Amid Chakir, Stipo Jelec, Johan Leysen
Scenario:
Nora Hoppe
Productie:
Els Vandevorst, Wilfried Depeweg, Christine Ruppert
Camera:
Walther van den Ende
Muziek:
Zaher Howaida, Esfandiar Monfaredzadeh
Geluid:
Piotr van Dijk
Art direction:
Bernadette Corstens, Floris Vos, Vincent de Pater
Montage:
Vessela Martschewski
Jaar:
1999
Alt. titels:
Crossing, The
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Tragedie, Televisiefilm
Landen:
Denemarken, Belgiƫ, Nederland, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

The Crossing (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer