Ralph Burns: muziek.
Er zijn 21 films gevonden.

Sweet Bird of Youth

1989 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Nicolas Roeg. Met o.a. Elizabeth Taylor, Mark Harmon, Rip Torn, Valerie Perrine en Ruta Lee.

Middelmatige verfilming van Tennessee Williams` toneelstuk over een verlopen filmster en haar ambitieuze jonge minnaar in een bewerking van Gavin Lambert (die zich naar verluidt baseerde op Williams' eigen inzichten inzake de aanpassing van het materiaal). Een eerlijke film, die het aanzien waard is, maar waarin geen pit zit. Wilding, de zoon van Taylor, heeft een lang telefoongesprek met haar, maar is niet rechtstreeks haar tegenspeler.

Bert Rigby, You're a Fool

1989 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1989. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. Robert Lindsay, Anne Bancroft, Corbin Bernsen, Cathryn Bradshaw en Robbie Coltrane.

Schrijver/regisseur Reiner bedacht deze opzettelijk ouderwetse muzikale komedie puur en alleen als kapstok voor het veelzijdige talent van Lindsay (die zoveel succes op het toneel had met zijn rol in Me and My Girl) en dat is dan ook de enige waarde van deze film. Het is inderdaad verrukkelijk om Lindsay te zien zingen, dansen en de clown uithangen als olijke Britse mijnwerker met show-businessambities, maar de film komt, hoe goed hij ook is bedoeld, dom en gekunsteld over.

All Dogs Go to Heaven

1989 | Animatie, Fantasy, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1989. Animatie van Don Bluth, Gary Goldman en Dan Kuenster. Met o.a. Burt Reynolds, Vic Tayback, Loni Anderson en Dom DeLuise.

Tekenfilm met de Duitse herdershond Charlie (stem Burt Reynolds) die ergens achter in de jaren '30 in New Orleans woont. Charlie is buitengewoon onaardig. Gelukkig is hij al snel dood maar in de hemel willen ze hem niet. Of hij eerst een goede daad wil verrichten. Dat wordt de redding van een weesje dat is gekidnapt door zijn vroegere maatjes. Een soms wat warrige film maar wel prachtig getekend met fraaie achtergronden en vrolijk kleurgebruik. In de Nederlands gesproken versie valt oa te genieten van de stem van Dolf Brouwer in de rol van Gator.

After the Promise

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Mark Harmon, Diana Scarwid, Rosemary Dunsmore, Donnelly Rhodes en Mark Hildreth.

Na de dood van zijn vrouw moet Harmon in zijn eentje voor zijn vier kinderen zorgen. Volgens een maatschappelijk werker is hij niet in staat het gezin behoorlijk te onderhouden, en zijn kinderen worden bij hem weggehaald. Harmon begint een titanenstrijd om de voogdij over de kinderen terug te krijgen. Efficiënt gebracht drama over een alleenstaande werkeloze vader, die moet vechten om zijn gezin bijeen te houden. Het scenario van Robert W. Lenski, naar een op feiten gebaseerd verhaal van Sebastian Milito, is een aanklacht tegen de bureaucratie, die niet in het minst rekening houdt met menselijke gevoelens. Uitstekend spel van Harmon maakt het loodzware verhaal draaglijk. René Verziér bracht de troosteloosheid van de crisisjaren in een klein stadje uitstekend in beeld.

The Penalty Phase

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Peter Strauss, Melissa Gilbert, Jonelle Allen, Karen Austin en Jane Badler.

Rechter Strauss staat voor een schijnbaar eenvoudig oordeel. De jury heeft de verdachte schuldig bevonden voor meer dan vijftig zaken van moord of verkrachting. Wanneer hij echter in het weekend tussen de uitspraak van de jury en het vellen van het vonnis merkt dat de rechten van de verdachte geschonden werden staat hij voor een dilemma. Hoe hij ook van alle kanten onder druk wordt gezet, toch is hij niet in staat om de wet te omzeilen, ook al kan dit hem zijn carrière kosten. Aangrijpend gewetensonderzoek van een rechter die zijn verdachte een eerlijke kans wil geven. Strauss speelt hier één van de beste rollen uit zijn loopbaan. Het knap gestructureerde scenario werd geschreven door ex-advocate Gale Patrick Hickman. Voor de fotografie was Steve Yaconelli verantwoordelijk.

The Christmas Star

1986 | Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Alan Shapiro. Met o.a. Edward Asner, Rene Auberjoinois, Jim Metzler, Susan Tyrrell en Fred Gwynne.

De oplichter Asner, die een baard draagt, krijgt de 'geest' als een stel kinderen gelooft dat hij de echte Kerstman is. Een typisch Disney-product. Scenario van Alan Shapiro en Carol Dysinger. Camerawerk van Paul Lohmann.

Amazing Stories: The 21-Inch Sun

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Nick Castle. Met o.a. Robert Townsend, Michael Lerner, Craig Richard Nelson, Robert Starr en Bridget Sienna.

Scenarioschrijver Townsend ziet het niet meer zitten. Hij is platzak en zonder inspiratie. Op een avond krijgt hij een telefoontje van een producent die hem vraagt de volgende ochtend met een scenario bij hem te zijn. Zijn grote kans! Maar zijn fantasie wil niet op gang komen. De volgende ochtend ziet hij een afgewerkt scenario op tafel liggen en het wordt een grandioos succes. Wie is echter het mysterieuze genie dat hem helpt? Naïef verhaaltje dat geen ogenblik overtuigt. Het belabberde spel van Townsend helpt er ook niet veel aan. Duidelijk een vluggertje om de wekelijkse aflevering van de serie toch tijdig op de buis te krijgen. Geschreven door een even inspiratieloze Bruce Kirshbaum. Robert Stevens was fotograaf van dienst.

Amazing Stories: Magic Saturday

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Robert Markowitz. Met o.a. M. Emmet Walsh, Taliesin Jaffe, David Crowley, Caren Kaye en Jeff B. Cohen.

De kleine Jaffe houdt zielsveel van zijn opa Walsh, die hem allerlei wonderlijke verhalen vertelt en die als geen ander honkbal speelt. Op een dag echter krijgt zijn grootvader een hartaanval en de jongen herinnert zich een oude Chinese formule die hij ooit van zijn grootva leerde. Hij spreekt deze uit met de meest wonderlijke gevolgen. De eeuwige confrontatie tussen jong en oud resulteert hier in een sentimenteel sprookje dat net niet over de schreef gaat. Erg indrukwekkend is niet, maar het is behoorlijk vermaak, geschreven door Richard Christian Matheson (niet moeilijk voor een reeks waarvan papa Jaffe creative consultant is). Aan de camera stond Robert Stevens.

Perfect

1985 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Drama van James Bridges. Met o.a. John Travolta, Jamie Lee Curtis, Anne De Salvo, Stefan Gierasch en Laraine Newman.

Rolling Stone-journalist Travolta (die zijn laptop dag en nacht aan laat staan voor het geval dat hij plotseling inspiratie krijgt) is bezig aan een artikel over fitness-centra in L.A., maar voelt zich aangetrokken tot aerobic-instructrice Curtis, met wie hij op het punt staat de vloer aan te vegen in zijn blad. Een bekrompen, langdradige, ondoordachte film met de verkeerde spelers en die verschrikkelijk gedateerd is. Geschreven door Bridges en journalist Aaron Latham. Wenner, de echte uitgever van Rolling Stone, speelt zichzelf. Gefilmd in Panavision.

Moving Violations

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Neal Israel. Met o.a. John Murray, Jennifer Tilly, James Keach, Brian Backer en Sally Kellerman.

Voor de onhandige Murray is elk voertuig een moordwapen. Verkeersregels kent hij niet of interpreteert hij verkeerd. Veiligheidsvoorschriften zijn aan hem niet besteed en hij is een regelrecht gevaar voor zijn medemens. Na de zoveelste ernstige overtreding trekt de rechter zijn rijbewijs in en verplicht hij hem lessen te volgen bij de genadeloze politieman Keach. Idiote aaneenschakeling van de domste gags die ooit voor de Amerikaanse film werden bedacht. De acteurs zouden verplicht moeten worden bijlessen te nemen op een toneelschool. Regisseur Israel en Pat Proft hebben deze onzin op papier gezet, en hun Police Academy-succes deed de Europese distributeurs na de flop in Amerika besluiten de film in onze contreien uit te brengen als Traffic Academy, maar zelfs dat mocht niet baten. Murray en Keach zijn resp. de broers van Bill en Stacy. Fotografie van Robert Elswit. Ook bekend als Traffic School.

A Chorus Line: The Movie

1985 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1985. Musical van Richard Attenborough. Met o.a. Michael Douglas, Terrence Mann, Alyson Reed, Gregg Burge en Vicki Frederick.

Ze zijn jong en ze hebben hun jeugd geofferd aan de dans. Alles wat ze vragen is de kans om te dansen. Op hun 35-ste zullen ze uitgerangeerd zijn, dus er is haast bij de verwezenlijking van hun droom. Ze vechten voor een rolletje in een show en moeten auditie doen. Zeventien bereiken de laatste ronde, en voor acht van hen zal de droom werkelijkheid worden. Oppervlakkige filmische bewerking van de succesvolle Broadway-show van Michael Bennett, gebaseerd op een toneelstuk van James Kirkwood en Nicholas Dante. Goed spel van een reeks jonge acteurs, met Douglas als de regisseur die over hun toekomst moet beslissen. Het regisseren van shownummers is echter niet de sterkste kant van Attenborough, al kon hij voor de choreografie rekenen op Jeffrey Hornaday. Arnold Schulman bewerkte de show voor de film. Songs van Marvin Hamlisch en Edward Kleban, w.o. klassiekers als 'One' en 'What I Did For Love'. Camera werd gehanteerd door Ronnie Taylor. Gedraaid in CinemaScope.

The Muppets Take Manhattan

1984 | Familiefilm, Komedie, Musical

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van Frank Oz. Met o.a. Liza Minnelli, Joan Rivers, Brooke Shields, Elliott Gould en John Landis.

Derde Muppets-film (de laatste met medewerking van wijlen Jim Henson) is weinig meer dan een naar filmformaat opgerekte aflevering van de Muppets Show: een serie aan elkaar geplakte sketches en liedjes, vol running gags en ontmoetingen met beroemdheden. Het verhaal van de film draait om de poging van de Muppets om hun musical Manhattan Melodies op de planken te krijgen. Frank Oz leent z'n stem aan Miss Piggy, Bert en Cookie Monster, Jim Henson neemt Kermit de Kikker, Ernie en de Swedish Chef voor z'n rekening. In 2011 verscheen een leuke reboot, The Muppets, die dat jaar de Oscar voor het beste liedje won.

Star 80

1983 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1983. Biografie van Bob Fosse. Met o.a. Mariel Hemingway, Eric Roberts, Cliff Robertson, Carroll Baker en Roger Rees.

In Vancouver ontmoet ex-souteneur Paul Snider (Roberts) de mooie Dorothy Stratten (Hemingway). Omdat hij het wil gaan maken in de show-business, trouwt hij met haar en wordt haar manager. Hij slaagt erin door te dringen tot op hoog niveau bij Playboy en wat later is Dorothy `Playmate of The Month`. Wanneer ook Hollywood zich met haar inlaat, begint hij zijn greep op haar te verliezen. Briljante weergave van een dieptragisch Hollywood- drama. Een vrouw wordt heen en weer geslingerd tussen drie mannen (Snider, Playboy-baas Hugh Hefner en regisseur Peter Bogdanovich) en als ze succes begint te krijgen wordt ze het slachtoffer van pure jaloezie. Geraffineerde regie en meeslepende vertolkingen. Fosse baseerde zijn scenario op de bio door Teresa Carpenter. Tegen het eind verliest de film aan trefzekerheid. Schitterende fotografie van Sven Nykvist. De laatste film van Fosse. Over de zaak verscheen ook de tv-film DEATH OF A CENTERFOLD (1981).

Phantom of the Opera

1983 | Horror

Verenigde Staten 1983. Horror van Robert Markowitz. Met o.a. Maximilian Schell, Jane Seymour, Michael York, Jeremy Kemp en Diana Quick.

Schitterende moderne versie van het klassieke gruwelstuk waarvan het hoogtepunt wordt gevormd door het portret dat Schell neerzet van de geestelijk ietwat ontregelde Hongaarse zangleraar die er nou écht heel onaantrekkelijk uitziet. De bewerking van Sherman Yellen en de 'spook'-make-up van Stan Wilson verdienen eveneens een eervolle vermelding.

National Lampoon's Vacation

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Imogene Coca en Randy Quaid.

Aardig, vederlicht komisch drama over een onnozele familie doorsnee, aangevoerd door pater familias Chevy Chase, die een reis per auto van het Midden-Westen van de VS naar Californië maakt. Onderweg gaat alles mis wat maar mis kan gaan. Het patroon ligt nogal voor de hand, maar soms is deze komedie verrassend grappig. Deze satire rond Disney World (in de film Wally World) werd gevolgd door het uitgesproken melige National Lampoon’s European Vacation (1985) en National Lampoon’s Christmas Vacation (1989).

My Favorite Year

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Richard Benjamin. Met o.a. Peter O'Toole, Mark Linn-Baker, Jessica Harper, Joseph Bologna en Bill Macy.

Een aan de drank verslaafde filmacteur op zijn retour krijgt een rol aangeboden in de tv-bewerking van De Drie Musketiers. Een studiomedewerker die als kind de acteur reeds bewonderde, wordt hem als assistent toegewezen en samen beleven ze enkele rare avonturen. Een aardige parodie, waarin O'Toole niet helemaal overtuigt als kruising tussen Errol Flynn, Douglas Fairbanks Jr en John Barrymore. Het scenario is van Norman Steinberg en Dennis Palumbo. Het camerawerk is van Gerlad Hirschfeld.

Kiss Me Goodbye

1982 | Komedie, Drama, Experimenteel, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Sally Field, James Caan, Jeff Bridges, Paul Dooley en Claire Trevor.

Een geforceerde komische en romantische fantasy-film over een jonge vrouw die - als ze op het punt staat om te hertrouwen - bezoek krijgt van haar overleden echtgenoot. De aantrekkelijke bezetting is eigenlijk te goed voor deze zwakke bewerking van de Braziliaanse film DONA FLOR E SEUS DOIS MARIDOS.

First Family

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Buck Henry. Met o.a. Bob Newhart, Gilda Radner, Madeline Kahn, Richard Benjamin en Bob Dishy.

Omdat de favoriete presidentskandidaat drie dagen voor de verkiezingen verongelukte, werd inderhaast Newhart gekozen om die functie te vervullen. Na een jaar in het Witte Huis heeft hij zich door zijn ijver en zijn kennis van het politieke en administratieve labyrinth opgewerkt tot een algemeen gewaardeerd staatsleider. Op persoonlijk vlak echter verloopt het minder gesmeerd. Leuke parodie op het beroeps- en privé-leven van Amerika's 'eerste familie', met uitstekende prestaties van Newhart als de president, Kahn als zijn bemoeizuchtige vrouw en Radner als hun manzieke dochter. Henry's scenario is niet over de hele lijn geslaagd, maar bevat toch een aantal verrassend plezierige momenten. Camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

All That Jazz

1979 | Muziek, Drama, Erotiek, Musical

Verenigde Staten 1979. Muziek van Bob Fosse. Met o.a. Roy Scheider, Jessica Lange, Ann Reinking, Leland Palmer en Cliff Gorman.

Zinsbegoochelende, autobiografische film van Fosse, met Roy 'you're gonna need a bigger boat' Scheider (Jaws) in de rol van zijn leven als de aan amfetaminen verslaafde choreograaf en regisseur. Wisselend aanbeden en veracht door ex-vrouw, vriendin en talloze begeerde danseressen, raast de vedette door bekroonde zang- en dansnummers en hallucinogene ziekenhuistaferelen. Terwijl zijn hart het onderspit delft, net als in het echt in 1974 toen de man z'n film Lenny en de musical Chicago tegelijk wilde afleveren. Luchtig en speels voor de optimist, tijdloos droefgeestig voor de wat somberdere toeschouwer.

Lenny

1974 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1974. Biografie van Bob Fosse. Met o.a. Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck en Gary Morton.

Meesterlijke biografie van de tragische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce, subliem vertolkt door Hoffman. De film begint in 1951 wanneer Bruce zijn toekomstige echtgenote, Perrine, leert kennen, een strip-tease danseres. Op zijn verzoek stopt ze met zich publiekelijk uit te kleden en ze werken aan een eigen, gezamenlijk nummer. Al gauw wordt zijn talent algemeen erkend, waarna hij zijn one-man-show start, waarmee hij alle taboes doorbreekt. Door te veel stress raakt hij echter aan de drugs. Een film die een grote indruk bij de toeschouwer achterlaat. Het scenario van Julian Barry, naar zijn eigen toneelstuk, is bijzonder realistisch en de tragiek die Fosse in zijn regie legt maakt van Bruce een slachtoffer van zijn eigen genie. De zwartwit-fotografie van Bruce Surtees doet de film nog realistischer overkomen.

Piaf

1973 | Biografie, Muziek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1973. Biografie van Guy Casaril. Met o.a. Brigitte Ariel, Pascale Christophe, Guy Tréjean, Anouk Ferjac en Pierre Vernier.

De jeugd en eerste jaren van de carri[KA2]ere van Edith Giovanna Gassion, de latere Edith Piaf. Haar tijd in een bordeel, de periode als straatzangeres en de verantwoordelijkheid voor `pleegzusje` Momome (op wier biografie het scenario is geïnspireerd) tot en met het debuut in de music-hall A.B.C. met chansons van componist Raymond Asso. De ongeïnspireerde en vlakke regie doet de zorgvuldige opbouw van het milieu en de lokaties bijna teniet en maakt van het scenario een opsomming van feiten zonder drama. Debutante Ariel doet in de titelrol haar best zonder het beeld van de echte Piaf uit de herinnering weg te kunnen spelen. Op de geluidsband klinkt Betty Mars overtuigender zodat er nauwelijks verschil te horen is met oude plaatopnamen. Ook bekend als PIAF - THE EARLY YEARS.