Hoe zou het zijn als je beste vriend ineens een relatie krijgt met je moeder? Dat wonderlijke uit een kroeggrap ontstane uitgangspunt vormt de basis voor de Deense tragikomedie Call Me Dad.

Sympathieke twintiger Emil (Alex Høgh Andersen) heeft betere tijden gekend. Zijn instabiele vriendin Carla (Roberta Hilarius Reichhardt) trekt noodgedwongen bij hem in, Emil kampt steeds vaker met hevige bloedneuzen, en dan blijkt óók nog dat zijn beste vriend Viktor (Magnus Haugaard) stiekem al maanden een relatie heeft met zijn moeder. Vooral dat laatste hakt erin, want echt prettig voelt het niet om je moeder en beste vriend ineens zoenend tegenover je op de bank te zien zitten. Niet dat Emil dat hardop uitspreekt, want daarvoor is hij toch echt veel te ruimdenkend.

Hoofdrolspelers Andersen en Haugaard zijn in het echte leven ook beste vrienden, en zochten al een tijdje naar een mogelijkheid om samen te werken. Daar stuitten ze uiteindelijk op tijdens een avond uit, waar de twee grapten dat Haugaard – die een jaar jonger is dan Andersen, maar ouder oogt – misschien eens Andersens vader moest gaan spelen. Toen Haugaard grapte dat Andersen hem voortaan ‘papa’ moest noemen, was het idee voor een serie geboren.

Magnus Haugaard Petersen als Viktor en Ellen Hillingsø als Helle in Call Me Dad

Toch is de Deense tragikomedie Call Me Dad een stuk rijker en genuanceerder dan de kroeggrap doet vermoeden. In werkelijkheid is de serie vooral een geslaagd portret van een twintiger die te vaak de rust wil bewaren in zijn omgeving, en juist met zijn confrontatiemijdende gedrag steeds meer ongemak veroorzaakt. De milieubewuste, ruimdenkende en vredelievende Emil wil niets liever dan een goed mens zijn, maar slaat daar zo ver in door dat hij zijn emoties zelfs in zijn eigen thuissituaties niet meer durft uit te spreken.

Daarmee is de serie een soort Deense draai aan Amerikaanse komedieserie Curb Your Enthusiasm, waarin schlemiel Emil de anti-Larry David is – iemand die zich drukker maakt om zijn omgeving dan zijn omgeving om hem – en uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd voor zijn opofferingsgezindheid. Het leidt in dit geval tot een aanstekelijke ongemakskomedie, die veel gelaagder is dan het uitgangspunt doet vermoeden.

Call Me Dad

Dinsdag 26 maart

NPO 3 22.10-22.40 uur

Vanaf dinsdag 26 maart is de serie Call Me Dad wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag