In Kwartier van het Dier duikt presentator en correspondent Tim den Besten in bijzondere verhalen over mens en dier in coronatijd. Met welke diersoort zou Tim in quarantaine willen verblijven, en heeft Tim eigenlijk wel een goed dierenaura?!

Hoe is het? 
Goed! Wij zijn nu voor opnames van Kwartier van het Dier onderweg naar een Alpacaboerderij.

Honden of katten?
Honden.

David Attenborough of Freek Vonk?
David Attenborough.

Ik weet niet of ik dat op de VPRO site mag plaatsen.
Oh shit! Ach ja, sorry Freek.

Vakantie in Jurassic Park of kamperen op de Veluwe?
Oei. Doe maar kamperen op de Veluwe dan. Ik denk dat je daar pannenkoeken kan eten en in Jurassic Park niet. 

Vlees of vega?
…Vega? Ik doe mijn best. Ik heb van januari tot maart amper vlees gegeten. Maar daarna ben ik weer gaan draaien en dan kom je vaak op lunchplekken als restaurants en terrassen en daar ben ik wel een beetje uitgeschoten. Ik eet meestal geen vlees, maar als er entrecôte op het menu staat, vind ik dat soms wel moeilijk. Maar nu heb ik alweer een week geen vlees gegeten. 

Als er entrecôte op het menu staat, vind ik dat soms wel moeilijk

Je presenteert het nieuwe programma Kwartier van het Dier. Wat is jouw droomdier voor in de studio?
Een luiaard. We zijn voor het laatste seizoen van Beestieboys (dierenprogramma dat Tim met Nicolaas Veul presenteerde, red.) in Suriname geweest, voor de luiaards. Luiaards zijn superschattige, lieve en langzame dieren. Daarna heb ik nooit meer een luiaard gezien, dus ik zou het heel leuk vinden als die langs komt in de studio en ik die mag vasthouden.

de Beestieboys.

Met welke diersoort zou jij in quarantine willen zitten? 
Puppy’s? Mag dat? 

Nee.
Hoe lang duurt de quarantaine?

Heel lang.
Apen! Leuke, gezellige apen. Banaantjes eten, lekker elkaar vlooien. 

Heb je een goed dierenaura?
Wat is een dierenaura?

Dat dieren je mogen, katten je volgen op straat, honden niet naar je blaffen. 
Ja, ik denk wel dat ik een goed dierenaura heb, ik ga goed met de meeste dieren. Ik woon samen met een vriend en die heeft een kat. Die kat mag mij niet zo: ze loopt altijd weg als ik naar haar toe kom. Het is eigenlijk het enige dier dat bij mij wegrent. Ik pak haar wel eens op in mijn armen als een baby, maar dan is die kat helemaal verstijfd en zit ze met grote ogen te wachten tot ze weer weg kan. De liefde komt heel erg van één kant.

Ken je die foto's van baasjes die heel erg op hun huisdier lijken? Welk dier moet er naast jouw foto geplaatst worden?
Een vriend van mij noemt mij altijd ‘Planet of the Apes’, hij zegt altijd dat ik lijk op de mens-apen uit die film. Ik heb de film nooit gezien, maar ik kan de gelijkenis niet ontkennen. Qua persoonlijkheid ben ik meer een drukke, kwispelende puppy. 

Planet of the Apes (l) en Tim den Besten.

Wat kunnen mensen leren van dieren?
Dat je gewoon overal kunt poepen en plassen, schreeuwen en blaffen. Dieren zijn heel vrij, weet je wel? In de tijd dat de mensheid de wereld heeft gebouwd zijn zij hetzelfde gebleven. Mensen vinden zichzelf heel wat, maar dieren blijven bescheiden. Maar niet mijn kat, die is gewoon heel arrogant.

Waarom moet men kijken naar Kwartier van het Dier?
Je moet niks, maar ik vind het zelf gewoon echt een heel leuk programma. We hebben veel lol tijdens het maken en het is zowel voor kinderen, volwassen en hun dieren leuk om naar te kijken. En het duurt maar een kwartier, dus als je het niet leuk vindt ben je maar één kwartier van je leven kwijt!