Met dit lijstje kom je niets te kort tijdens de kerstvakantie én de feestdagen. VPRO jeugd heeft boordevol aan spannende en grappige (kerst)series gemaakt, die je vooral niet wilt missen tijdens de feestdagen en waarmee je kerstvakantie zo voorbij vliegt!

Lampje (avontuur/fantasie)

Deze winter komt de VPRO traditiegetrouw met een serie voor het hele gezin. Het is een sprookjesachtig verhaal dat in vier delen gaat over Lampje (Lotte Jonker), de 11-jarige dochter van de vuurtorenwachter Augustus (Gijs Akkerman). Lampje wordt iedere dag door haar vader naar de vuurtoren gestuurd om naar te boven te klimmen en het licht aan te steken. Maar op een stormachtige avond gaat alles mis, waarbij er zelfs een groot schip zich te pletter slaat tegen de rotsen. Hierdoor wordt Lampje uit huis geplaatst en moet ze gaan werken in het beruchte Zwarte Huis.

In dit Zwarte Huis woont een monster die in de torenkamer zit opgesloten. Lampje heeft de taak gekregen om voor het monster te gaan zorgen. Maar dan raakt Lampje bevriend met het monster. 

Benieuwd naar Lampje haar avontuur? Klik hier voor meer!

De regels van Floor - Kerstboomaflevering (familie/komedie)

In de kerstboomaflevering van Floor zien we hoe Floor graag een eigen kerstboom wilt op haar kamer en dit aan haar vader (Ferdi Stofmeel) vraagt. Floor weet haar vader over te halen en krijgt een kleine kerstboom op haar kamer. Toch komt Floor weer met een eigen regel tijdens deze aflevering, namelijk: neem nooit een te grote kerstboom, behalve als...

Benieuwd naar de kerstboomaflevering? Klik dan hier.

Alleen op de wereld (avontuur/drama)

Het is misschien wel het ultieme kerstverhaal. De serie Alleen op de wereld is gebaseerd op een oud jeugdavonturenroman de Franse schrijver Hector Malot. Eigenlijk hebben alle kinderen wel wat, de één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. In de serie is te zien hoe hij een nieuw leven begint en veel nieuwe dingen moet leren.Ook zie je hoe Remi zorgt voor zijn dieren terwijl hij eigenlijk niet veel geld meer heeft. 

Het wordt een hobbelig maar bijzonder avontuur voor Remi in Alleen op de WereldKlik hier voor meer!

Rudy's grote kerstshow (spannend/komedie)

Tijdens de kerstvakantie kan een kerstshow natuurlijk niet ontbreken. Niet getreurd want in Rudy's grote kersthow volgen we zijn spannende en grappige verhalen als populaire kindster. Rudy wordt namelijk ontvoerd door de ouders van de ernstig zieke Sara om haar behandeling te kunnen betalen. Maar zo makkelijk is dit nog niet, het hele plan loopt toch anders dan verwacht. 

Mis Rudy's kersthow niet als je even wilt genieten van een goed en grappig kerstverhaal!

Beestieboys kerstwensenshow (komedie/feelgood)

In Beestieboys gaan de presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul ervoor zorgen dat zowel mens als dier tijdens de kerstdagen met hun (natte) neus in de boter vallen. In deze gezellige en grappige kerstshow worden zowel de wensen van de baasjes als van hun huisdieren vervuld. Want ook dieren verdienen het om tijdens kerst wat extra liefde te krijgen.

Zo hebben Marinda en Tibor, (moeder en zoon) de wens om hun hond Giotto weer te laten ontmoeten met de tweelingbroer van Giotto, namelijk Cooper. Dit komt omdat Giotto en Cooper elkaar na hun geboorte niet meer hebben gezien. Komen de tweelingbroers weer bij elkaar tijdens de kerstwensenshow? 

Bekijk de afleveringen van de Beestieboys kerstwensenshow hier

Vrolijke kerst (familie)

De tienjarige Lucas, het middelste kind van een rijk gezin, woont in een dure wijk in een groot huis, dat van alle luxe is voorzien. Alles wordt totaal anders als Lucas, speurend naar zijn Sinterklaassurprise, een grote doos onbetaalde rekeningen vindt. Wat doe je als je alles kwijtraakt en helemaal opnieuw moet beginnen? Je ziet het in de twintigdelige Vrolijke kerst.

Hummimummi’s grote kerstshow (komedie)

 Geen serie, wél een tip. Het hondje Hummimummi, van De grote Hummimummi karaoke show, wil in deze special zijn eigen grandiose kerstspecial opzetten. Hij wil samen met zijn beste vriendin Oessiepoessie een karaokespecial opnemen, maar dan krijgen ze ruzie en willen allebei hun eigen show maken. Hummimummi doet een uiterste poging om Oessiepoessie over te halen en verzint dat haar grote muzikale held in de show komt, maar Oessiepoessie wijst hem af.

Bekende artiestsen zoals Douwe Bob, Lee Towers, De Likt, Akwasi, Shirma Rouse zingen liedjes mee en de concurrentie tussen de twee shows leidt tot een felle muzikale battle.

Kijk hier hoe deze furieuze muziek battle eraan toe gaat. 

Hoofdzaken (praatprogramma)

In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij kapper Marko.Tijdens deze knipbeurt uiten de kinderen hun gevoelens en vertellen ze hoe ze in het leven staan. Zo zien we niet alleen wat er óp hun hoofd gebeurt maar horen we vooral ook wat zich ín hun hoofden afspeelt. 

Marley en Dewi vertellen bijvoorbeeld over hun jarenlange strijd met depressie. Ze hopen met het delen van hun ervaringen andere kinderen te laten weten dat ze niet de enigen zijn. 

Benieuwd naar de hoofdzaken van de kinderen? En hoe kapper Marko een mooie knipbeurt geeft aan deze kinderen? Klik dan gauw hier voor de afleveringen!

Taarten van Abel (culinair praatprogramma)

Al negentien seizoenen is de Taarten van Abel te zien. Het programma bestaat inmiddels negentien jaar en wordt ook wel de smakelijkste kindertalkshow van Nederland genoemd. Waarbij bakker Abel (banketbakker Siemon de Jong) samen met een kind een taart bakt voor een speciaal persoon, zoals voor opa's en oma's of voor de juffen op school. Samen met de kinderen maakt Abel de gekste en meest creatieve en zoete creaties aan taarten. Ondertussen worden er openhartige gesprekken gevoerd, waarbij er mooie maar ook ontroerende en aangrijpende verhalen naar buiten komen.

Benieuwd naar de mooie taartcreaties en de gesprekken tussen Abel en de kinderen? Klik dan hier!

De proefkeuken (uitvindingenshow)

In het negende seizoen van de VPRO jeugdserie, De proefkeuken maken  de presentatoten Pieter Hulst en Willem Voogd weer van alles dat ze maar kunnen bedenken. Zoals het vangen van haring, het maken van een eigen donutfabriek en het ontrafelen van niet-eetbare producten zoals zeep en tattoos. Want waar wordt dit bijvoorbeeld van gemaakt? En kunnen Pieter en Willem dit ook zelf maken in hun eigen schuur?

Ontdek het in de nieuwe afleveringen van De proefkeuken

Freeks wilde wereld (documentaire/natuurprogramma)

Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk reist de hele wereld over op zoek naar unieke diersoorten. Ook geeft hij tips over hoe je kunt overleven in de meest afgelegen, ruige en onherbergzame plekken op de wereld, waar hij zich begeeft.

Zo reist Freek naar Namibië om de geborgen gevaren van de Savanne te ontdekken, waar ook vliegende honden zijn en krijgt hij onverwacht bezoek in Suriname. Ook gaan Freek en zijn team meerdere malen de hoogte in, zo ook naar het Andesgebergte in Peru. Op zoek naar Alpaca's en hun wilde familieleden: de vicuña’s.

Volg Freek zijn wilde avonturen hier

meer jeugd