Momentum

In de documentaire Putin’s Kiss zegt een liberale journalist ‘een vis is vers of niet vers’, er is geen tussenweg. Dit als antwoord op de stelling dat Rusland ‘een speciale democratie’ is.

In de documentaire Putin’s Kiss zegt een liberale journalist ‘een vis is vers of niet vers’, er is geen tussenweg. Dit als antwoord op de stelling dat Rusland ‘een speciale democratie’ is. Hij is van mening dat een speciale democratie niet bestaat, er bestaat democratie of dictatuur. De hoofdpersoon van de film is een jonge vrouw die woordvoerder is van de patriottische jeugdbeweging Nashi. Ze heeft ook liberale vrienden, ze bevindt zich in een tussengebied. Een van die vrienden wordt halfdood geslagen door een patriottische knokploeg – de daders worden niet gevonden, ze worden ook niet gezocht.

In de documentaire In the Wake of Stalin vraagt iemand zich af waarom de herleving van de eredienst voor Stalin niet teruggedraaid wordt. Antwoord: we hebben het momentum voorbij laten gaan, zo gaat dat in de geschiedenis, er is maar één ogenblik dat kansrijk is.

Nu moeten we weer wachten op een momentum. Als ik Poetin een hand mag geven omdat ik een gouden medaille heb gewonnen, complimenteer ik hem met de vlekkeloze organisatie van het toernooi. Ik zeg hem niets over mijn verlangen naar het momentum.

advertentie