Arnon Grunberg met een korte verhandeling over schaamhaar en conflictbeheersing.

1. Vrijwel alle volwassenen hebben schaamhaar. Men kan het schaamhaar knippen, scheren of laten waxen. Het laten weghalen met een laserbehandeling is ook mogelijk.

2. Moet het schaamhaar geverfd worden? Het is esthetisch gezien aardig als het schaamhaar kleurt bij het hoofdhaar. Is het hoofdhaar roodgeverfd, verf dan ook het schaamhaar. Is er geen hoofdhaar meer over, mag het schaamhaar alle kleuren van de regenboog hebben.

3. Beuys zei zoals bekend: ‘Zeig deine Wunde.’ Het accepteren van elkaars menselijkheid begint met het tonen van de wond. Nu is schaamhaar nog geen wond, maar een verstandig mens doet er goed aan te beseffen dat de ander in zijn of haar geslachtsdeel allicht een wond zal zien. Ook mag u gerust zeggen: ‘Mijn geslachtsdeel is een open wond.’

4. Therapeutisch gezien is het goed om elkaars schaamhaar te knippen. Met gepaste trots maak ik bekend dat ik een methode heb ontwikkeld om aan conflictbeheersing te doen. De personen die in conflict met elkaar zijn, – we gaan ervan uit dat we met twee individuen te maken hebben – gaan naakt
tegenover elkaar zitten en knippen elkaars schaamhaar. Tijdens het knippen wordt niet over het conflict gesproken, maar over koetjes en kalfjes.

Als de heer Baudet weer eens een conflict heeft met de heer Klaver dan trekken beide heren zich terug in een kamertje van een van hun stagiairs en knippen vervolgens voorzichtig en liefdevol elkaars schaamhaar om het vertrouwen te herstellen en aan de-escalatie te doen.

Deze methode kan ook goed dienen als variant op de zogenaamde heidag. Werknemer A heeft een conflict met werknemer B. Op de heidag gaan werknemer A en B elkaars schaamhaar knippen. Men zit naakt in kleermakerszit (dat is heel belangrijk) tegenover elkaar, na vijf minuten worden de nagelschaartjes uitgedeeld en op een teken van de cursusleider worden de benen gespreid en kan het knippen beginnen. De cursusleider loopt rond en zegt indien nodig: ‘Knip met aandacht en tederheid.’ Daarop volgt het helingsproces, waarvan ook het bedrijf de vruchten zal plukken.

Deze methode kan eveneens binnen het gezin worden toegepast, in plaats van gezinstherapie of als aanvulling daarop. Bij hoge uitzondering ben ik bereid deze therapeutische interventies binnen uw partij, bedrijf of gezin persoonlijk te begeleiden. U kunt daarvoor contact opnemen met de VPRO.