oranje onder

, Tim den Besten

Tim wil de monarchie wel leuk vinden maar het lukt niet.

Terwijl veel mensen heel hard gaan op het koningshuis wil dat bij mij maar niet lukken. Ik moet altijd een beetje om ze lachen, zelfs zonder LuckyTV. Tweehonderd jaar geleden, toen mensen nog in gaten in de grond poepten, dacht iemand ‘Lache! Een koningshuis, gaan wij ook doen’ en nu zitten wij met de gebakken peren.

Dan stappen ze weer ergens uit een verlengde auto met vlaggetjes aan de voorkant en dan staan er duizend bejaarden achter een hek waar ze even naar zwaaien om zo snel mogelijk een buurthuis in te verdwijnen. Natuurlijk, ze doen vast veel meer dan zwaaien en geïnteresseerd knikken als iemand ze vervolgens binnen in het buurthuis vertelt over de bijzondere cv-ketel die onlangs is geplaatst. De RVD benadrukt steeds maar weer dat ze met hun economische missies ‘veel geld’ in het laatje brengen van de ‘BV Nederland’.

Om de RVD moet ik ook altijd lachen, het lijkt me heel leuk om daar te werken en om iedere dag maar weer van een drol een gebakje te maken. Als Willem-Alexander een diamanten aanlegsteiger laat bouwen bij zijn huis in Griekenland, waar iedere keer als hij aanlegt twintig buikdanseressen op hem wachten - en ook een klein aapje dat trucjes kan - zegt de RVD dat dit voor zijn veiligheid is. Als propagandamachine zou de RVD het ook prima doen in Noord-Korea.

Een paar dagen geleden was Beatrix in het nieuws omdat er een foto van haar was gemaakt terwijl ze in Lech van een berg af skiede. 'Dat mag niet omdat het niet mag.' Aldus de RVD. Zit je de hele tijd je best te doen om een sprookje van je leven te maken, mogen we er geen foto’s van maken. Tijdens de officiële fotosessie mochten foto’s dan weer wel. Ik zag Maxima op tv tegen een van haar dochters zeggen dat ze moest lachen en het leuk vinden. Ik kreeg medelijden en vroeg me af wanneer je als ouder besluit dit je kinderen aan te doen. Maar schijnbaar wegen de lusten nog steeds op tegen de lasten.

Ik vind het koningshuis, een koninklijke familie, zoiets vreemds. Steeds als ik ze op tv zie wacht ik op het moment dat Willem Alexander 'grapje!' roept, zijn gekke mantel afgooit en dat iedereen dan moet lachen omdat we er met z’n allen zo lang zijn ingetrapt. En dat Maxima dan zo hinnikt.

 

Tim den Besten is programmamaker bij de VPRO. Zo maakte hij korte maar krachtige interviews in Zomergifjes, ging hij achter de geraniums kijken in Oudtopia en knuffelde hij veel dieren voor het Villa Achterwerk programma Beestieboys. Tim zit ook op twitter en hij schrijft wekelijks een column voor vpro.nl.

advertentie