Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is overleden. De VPRO blikt terug op zijn leven en de gesprekken die we met hem hadden. Ter nagedachtenis aan de burgemeester kunt u zaterdag 7 oktober nog een keer kijken naar het gesprek dat Janine Abbring met hem voerde in Zomergasten.

Eberhard van der Laan (Leiden, 1955 - Amsterdam, 2017) was van 2008 tot 2010 Minister van Wonen, Wijken en Integratie en van juli 2010 tot oktober 2017 burgemeester van Amsterdam. Hij stond bekend om zijn empathische maar ook doortastende optreden, waarvan hij o.a. blijk gaf bij de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., bij zijn aanpak van jonge veelplegers met de Top 600 en bij de besluitvorming rond de herdoping van de Amsterdam Arena tot Johan Cruijff Arena.

Zomergasten 2017

In juli 2017 was Eberhard van der Laan te gast bij Janine Abbring in Zomergasten. Een avond over verdraagzaamheid, vooruitgang en vertrouwen in jezelf. Lees online meer over de fragmenten en bekijk de losse gesprekken.
 

De complete uitzending zal op zaterdag 7 oktober om 22.35 uur opnieuw worden uitgezonden op NPO2.

herinneringen

Buitenhof (2012)
Eberhard van der Laan, was een klein uur te gast in Buitenhof. Amsterdam gaat in 2013 het jaar van de waarheid tegemoet. Er is lang op gewacht: de heropening van het Rijksmuseum en het gerenoveerde Van Gogh museum en festiviteiten rond 400 jaar grachtengordel. Amsterdam bloeit. Maar het is ook een stad van scherpe contrasten: werkloosheid en armoede nemen weer toe. Zeker nu de gemeenten meer taken van het Rijk moeten overnemen met veel minder geld.

Buitenhof (2012)
Eberhard van der Laan begint aan zijn vierde jaar als burgemeester van Amsterdam. Het gaat goed met de stad: internationale bedrijven weten Amsterdam te vinden en steeds meer burgers willen in de hoofdstad wonen. Maar Amsterdam wordt ook steeds drukker – miljoenen toeristen bezoeken de stad en de armoede neemt toe. Hoe krijgt burgemeester Van der Laan de hoofdstad beter in balans?

Villa VPRO (2009)
Minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie is buitengewoon ongerust over de inburgering van nieuwe Nederlanders. Van de 52 gemeentes liggen er maar 13 op schema. Vooral in Amsterdam en Den Haag gaat het slecht. Luister in Villa VPRO naar een telefoongesprek met minister Eberhard van der Laan en wethouder Lodewijk Asscher van Amsterdam.

Welingelichte Kringen (1994)
Welingelichte kringen was een wekelijks praatprogramma waarin o.a. Hugo Brandt Corstius, Rinus Ferdinandusse en Joop van Tijn gesprekken voeren over actuele zaken of met gasten hierover in discussie gaan. In deze aflevering een discussie met Roel van Duijn, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 1994 lijsttrekker hoopt te worden van 'De Groenen' in Amsterdam en Eberhard van der Laan, toenamlig lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam, over de Amsterdamse politiek.

over Eberhard van der Laan

Van der Laan groeide op in een gezin met vijf kinderen in Rijnsburg, waar zijn vader huisarts en gemeenteraadslid voor de christelijke Anti-Revolutionaire Partij was. Zijn moeder studeerde theologie en zette zich in voor een meer ruimdenkende gereformeerde kerk. Beide ouders waren actief in het verzet. In de voetsporen van zijn vader studeerde Van der Laan een klein jaar Medicijnen in Brussel, maar stapte toen over naar Rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als student gaf hij gratis juridisch advies aan huurders van de Mercatorbuurt in Amsterdam-West, waar hij zelf ook 25 jaar heeft gewoond. Begin jaren tachtig werd hij politiek assistent van wethouder Jan Schaefer, en van 1990 tot 1998 was hij lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor de Partij van de Arbeid, vanaf 1993 als fractievoorzitter.

Naast zijn sociale inzet voor misstanden op de woningmarkt en in de lokale en landelijke politiek, heeft Van der Laan ook altijd een ondernemershart gehad: tijdens zijn studie werkte hij als bloemenverkoper en vrachtwagenchauffeur. Na het behalen van zijn doctoraal Nederlands Recht in 1983 begon hij als advocaat, aanvankelijk bij Van Doorne-Sjollema Advocaten en Trenité Van Doorne (1984-1992), vervolgens als partner, mede-oprichter en naamgever (met Marian Kennedy) van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan (1992-2008). Na het aftreden van partijgenoot Ella Vogelaar in november 2008 werd hij Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende-IV. Toen dat kabinet in februari 2010 viel en de toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen naar Den Haag vertrok, werd Van der Laan in juli 2010 de nieuwe burgemeester van de hoofdstad.