Maarten Biesheuvel overleden

Op donderdag 30 juli overleed Maarten Biesheuvel, en daarmee is de wereld een bijzondere schrijver armer. De VPRO kijkt dankbaar terug op een lange samenwerking met als slotstuk de podcastserie 'Het beste van Biesheuvel'.

‘Gerard Reve heeft met zijn boeken het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid.’ 

Aldus Maarten Biesheuvel, schrijver van magistrale verhalen, in de radiodocumentaire Sunny Home die de VPRO vorig jaar rond zijn 80ste verjaardag uitzond. In zijn opvallende houten huis aan de Kernstraat in Leiden, waarnaar die titel verwijst, is de schrijver op donderdag 30 juli op 81-jarige leeftijd overleden. 

De radiodocumentaire werd gemaakt door Jan Louter, die al in 1991 de film De angstkunstenaar maakte over Maarten Biesheuvel en hem sindsdien altijd is blijven volgen. Door de jaren heen bleef hij opnamen maken van Maarten en diens vrouw, steun en toeverlaat Eva Gütlich (1938-2018), die veelvuldig in Biesheuvels werk voorkomt. 

Eveneens bij de VPRO verscheen vorig jaar de twintigdelige podcastserie Het beste van Biesheuvel, met per aflevering een Biesheuvel-verhaal uit het VPRO-archief. Door Maarten zelf voorgelezen in diverse uitzendingen, meestal voor een enthousiast publiek waarvan de schrijver op zijn beurt weer enorm kon genieten. Erik de Bruin, beoogd biograaf van Biesheuvel, is in de serie te horen als bevlogen liefhebber en duider van het werk waarvoor Maarten Biesheuvel in 2007 werd bekroond met de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza. 

Op de dag van het overlijden van Eva op 20 november 2018 schreef Maarten haar overlijdensadvertentie: ‘Goedendag. Ik ben dood. Ik mis Maarten, mijn vrienden, de poezen, de kauwtjes en de duiven. Ik dank u allen hartelijk voor uw troostende vriendschap. Eva Biesheuvel-Gütlich Leiden’. Maarten Biesheuvel zal naast Eva begraven worden, in zeer kleine kring.